От х:

Днес в x:

23 °C

Алпийски лед разкрива икономическите последици от убийството на Томас Бекет

Лед от алпийски ледник разкрива забележителната история на британската миннодобивна индустрия – наред с икономическите растежи и спадове, свързани с основни събития през Средновековието – от убийството на Томас Бекет до подписването Великата харта на свободите.

Анализ на 72-метрова проба от дълбините на ледник в швейцарско-италианските Алпи демонстрира, че замърсяването на въздуха с олово през 12-ти век е било също толкова интензивно, колкото и по време на индустриалната революция.

Учени използвали прецизна лазерна технология, за да анализират 800-годишния лед, и установили, че той много точно отразява възходите и паденията на английските крале.

Откритите следи от олово от мините във Великобритания съвпадат напълно с историческите свидетелства за производството на метала в региона между 1170 и 1216 година.

Оловото било пренесено в Алпите от ветровете, духащи от северозапад, които носели прах и други замърсители от Великобритания.

Ледът демонстрира и последиците от убийството на кентърбърийският архиепископ Томас Бекет по време на разрива между монархията и църквата, което довело до спад в производството на олово и разкрива въздействието на войните върху индустрията и важни строителни обекти на англо-нормандските крале.

Установена била пряка връзка между производството и работата на държавата, като производството бележело спад винаги след смъртта на  владетел, преди на престола да се възкачи негов наследник.

Леденото ядро било извлечено от ледника Colle Gnifetti на швейцарско-италианската граница през 2013. То е съставено от невидими слоеве, съдържащи химични елементи, които  се явяват нещо като годишни химични отпечатъци, подобно на дървесните пръстени.

Ядрото осигурява безпрецедентна информация за 2 000-годишен период – за неговата климатична, икономическа и политическа история.

За пръв път ставаме свидетели на екологичното въздействие на средновековната макроикономика и политика.

Откритите залежи от олово отразяват употребата на токсичния метал през 20-ти век и ни дават представа как човешката дейност е влияела на качеството на въздуха още преди стотици години.

Степента на замърсяване с олово през 12-ти век почти съвпада с това от средата на 17-ти век и дори с това от 1890 година, което означава че днешните разбирания, според които атмосферното замърсяване започва с индустриалната революция, са погрешни.

Леденото ядро отразява скока на олово в атмосферата, след появата на оловния бензин и последвалия спад след забраната на това гориво през 70-те.

Често оловото и среброто се добивали заедно, а оловото е било използвано в продължение на векове за направата на покриви, водни помпи, витражи и дори бои. То е токсичен метал дори в много ниски дози и може да увреди мозъчната функция и да доведе до животозастрашаващи усложнения.

Според учените степента на въздействие на продължителното замърсяване в Западна Европа бива разкрита едва сега.

Предишни анализи на същото ледено ядро разкриха катастрофалното въздействие на чумната епидемия от 14-ти век върху производството на метали.

Сега учените се питат дали бъдещите им колеги ще успеят да „видят“ отпечатък на настоящата пандемия от коронавирус в леда на същия ледник или в полярния лед, ако те изобщо оцелеят през идните векове.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
07 юли 2020
Последни новини