От х:

Днес в x:

Лондон бесен на Китай: Пандемията е икономическо оръжие на Пекин

Правителството на Борис Джонсън е гневно от начина, по който Китай се справя с коронавируса, като официалните представители на Обединеното кралство отправиха в неделя предупреждение, че Пекин е изправен пред „сериозна равносметка”, след като кризата с COVID-19 приключи.

Правителствените служители на Обединеното кралство смятат, че Китай разпространява дезинформация относно тежестта на епидемията от коронавирус в своята страна, съобщава Dailymail.

Изданието твърди, че учените са предупредили Джонсън, че Китай може да е намалил умишлено броя на потвърдените случаи на коронавирус „с фактор от 15 до 40 пъти“. Към момента на писането на този текст в Китай са били отчетени 81 499 случая.

Длъжностните лица също смятат, че Китай се опитва да разшири икономическата си мощ, като предлага помощ на други страни,които се опитват да се борят с вируса.

Вестникът цитира трима британски служители, които всички съобщават за ярост в правителството на Джонсън.

Единият каза: „След това ще преосмислим изцяло дипломатическите си отношения с Пекин“.

Изданието добавя, че правителството на Джонсън е толкова ядосано от това, че Китай се справи с кризата, че премиерът може да се откаже от предишното си решение да позволи на китайската телекомуникационна компания Huawei да развие 5G мрежа на Обединеното кралство.

Джонсън разгневи главния си съюзник Доналд Тръмп, като даде на Huawei ограничена, но значима роля за подобряването на инфраструктурата на страната.

Администрацията на Тръмп се разгневи от решението, като според съобщенията самият президент изрази неодобрението си, преди направо да затвори в „апоплектичен“ телефонен разговор с Джонсън през февруари.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини