От х:

Днес в x:

Учени откриха връзка между разпространението на COVID-19 и ваксинирането

Американски епидемиолози откриха връзка между смъртността от COVID-19 в различни страни и това доколко дълго и масово са използвали  ваксината за туберкулоза БЦЖ. Резултатите от проучването са публикувани в medRxiv.

"Държавите, в които не е приета универсална ваксинация с БЦЖ, включително Италия, Холандия и САЩ, са най-силно засегнати от COVID-19", пишат изследователите.

Те открили, че БЦЖ ваксинацията е намалила нивото на заразяване с коронавирус. Според изследователи комбинацията от намалена смъртност и заболеваемост може да направи тази ваксина един от основните инструменти в борбата с коронавируса.

Учените анализирали дали БЦЖ ваксинацията сама по себе си може да повлияе на разпространението на коронавирус и риска от смърт от инфекция в най-уязвимите сегменти от населението. Освен това те проучили влиянието на жизнения стандарт в страната и развитието на здравеопазването върху разпространението и смъртността на COVID-19.

Резултатите показват, че скоростта на разпространение на коронавируса и смъртността зависят от икономически показатели. Но в същото време в редица страни, по-специално в САЩ, Иран, Италия, Белгия, Холандия и други европейски държави, това не е така.

Във всички тези страни или БЦЖ ваксина никога не е използвана масово, или е започнала да се използва сравнително наскоро.

Авторите на изследването смятат, че това е повлияло на факта, че в тези страни честотата на случаите на инфекция е четири пъти по-висока от средната за света. Подобни били показателите и по отношение на смъртността.

Учените отбелязаха също, че в бедните страни, където ваксинациите с БЦЖ се прилагат на цялото население отдавна, се регистрира изключително ниска смъртност от коронавирусна инфекция, която не е сравнима с нивото на икономическо развитие. Вниманието на авторите на изследването в този контекст привлекла по-специално Бразилия. Учените са сигурни, че това показва ефективността на БЦЖ при защитата на организма от коронавируса.

Изследователите считат за показателна статистиката за разпространението на коронавируса в Китай, където БЦЖ започва да се използва през 50-те години, но по време на културната революция от 1966-1976 г. масовата ваксинация е прекратена. Според автора на изследването Аарон Милър, това решение е изиграло роля за появата на уязвим слой от населението, което е допринесло за разпространението на COVID-19 в ранните етапи на епидемията.

Пандемията COVID-19, първите случаи на която са регистрирани в китайския град Ухан в декември миналата година, обхваща днес 200 страни. Според последни данни в света са регистрирани 785,897  хиляди случая на инфекцияta, загинали са 37 826 на 31 март 2020.

Трудна ситуация с коронавирус се оформя в САЩ, Италия, Испания и редица европейски страни. В Китай, където започна разпространението на COVID-19, прекратяването на епидемията беше съобщено ден преди.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини