От х:

Днес в x:

Кои в България са "социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях“

262 адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) поискаха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов да задължат финансовия министър Владислав Горанов да се извини за думата „маргинали“, която използва на пресконференция на правителството при обявяване на икономическите мерки за справяне с кризата от коронавируса.

Освен това настояват Министерският съвет и Народното събрание да включат свободните професии в списъка на тези, които ще се възползват от мерките за запазване на заетостта по време на извънредното положение и от отлагането на плащането на данъците до 30 юни, а не да бъдат заставяни да ги внесат до 30 април. Вчера сдружението „Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество“, първо сигнализира, че за адвокатите не е предвидено отлагане на срока за плащане на данъци.

Във вторник, по време на пресконференцията на правителството за икономическите мерки, Владислав Горанов каза: „Българските граждани, които са социално слаби, продължават да се ползват от системата за социална закрила. Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях“.

Тези думи на Горанов провокираха и острата реакция на ФОБА, които днес изпратиха писмо (виж пълния текст тук) до Караянчева и Борисов.

В него те заявяват: „Ние се обръщаме към Вас, като част от „Фейсбук общността на българските адвокати“ (ФОБА), където членуват 2600 адвокати, но и от името на хилядите наши клиенти и приятели, упражняващи свободни професии или занаятчийска дейност по регистрация (журналисти, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, дейци на науката, културата и образованието, икономисти, инженери, консултанти, архитекти, одитори, експерт – счетоводители и други физически лица, упражняващи свободна професия, които плащат патентен данък и не са еднолични търговци, собственици или съсобственици на капитала в търговски дружества или регистрирани земеделски стопани или тютюнопроизводител, както и хиляди други граждани, полагащи труд без трудово правоотношение и месечно възнаграждение), които формират повече от 10-15 % от брутния национален продукт на страната“.

Нататък адвокатите посочват, че имат основание да се чувстват засегнати от думите на Горанов, който „неправомерно си е позволил да обиди български граждани за това, че формират приходи в бюджета, но нямат право и основание да претендират държавата да помисли за тях в извънредната ситуация като ги включи в мерките за подпомагане и защита“. От ФОБА искат още да се даде възможност на свободните професии да отсрочат данъчни и осигурителни вноски, да се удължат сроковете да подаване на декларации и данни за намаляване на данъчните и осигурителните задължения.

В писмото се казва, че думите на Горанов на пресконференцията, чието мото според адвокатите е „Да не истерясваме, за маргиналите няма какво да се направи“, са крайно обидни и скандализиращи една не малка част от гражданите, които да редовни платци към бюджета.

Не си струва да искаме оставката на човек, който живее в чуждо жилище, без да плаща наем и в същото време укорява внасящите стотици хиляди лева в бюджета, но настояваме Вие, г-н Борисов, като премиер и негов ръководител в Министерски съвет и Вие, г-жо Караянчева, като председател на парламента да задължите министър Горанов да се извини за непремерените си и нагли приказки, както и да бъдат предприети в спешен порядък действия по допълване на мерките, които са предвидени и се провеждат по повод извънредното положение в страната, като те включат и категориите, в които ние попадаме като задължени към бюджета лица, а най-недопустимо и крайно несъстоятелно сме наречени „маргинали“, пишат адвокатите.

И обясняват, че невключването им в списъците за запазване на заетостта и отлагане на срокове за плащане данък по ЗДДФЛ и корпоративен данък води до поставянето им в явно неравностойно и неравноправно положение, с което те не са съгласни.

Поставянето на етикет „маргинали“ и определянето ни като лица, които не попадат в нито една защитна социална схема и са социално изолирани, поради което за тях не може да се направи много, е и явна проява на груба дискриминация по професионален признак. Като се присъединяваме към вече изразените стотици мнения в социалните мрежи от множеството високоинтелигентни и квалифицирани хора, най-отговорно заявяваме, че не сме се оставили да бъдем на издръжката на държавата, а редовно и почтено си внасяме данъците и осигуровките, като формираме национален продукт, от който г-н Горанов получава заплатата си и дори само това е достатъчно за необходимостта неговото изказване да бъде порицано и изрично публично оттеглено или да получим публично извинение“, изтъкват от ФОБА.

Те настояват Народното събрание спешно да допълни разпоредбите в закона за извънредното положение като добави и представителите на свободните професии към хората, за които се отлага срокът за плащане на данъци. „В противен случай си запазваме правото да реагираме по подобаващ начин на нежеланието на министъра на финансите, правителството и Народното събрание да уважат нашите справедливи и основателни искания за равно третиране с всички останали български граждани, които са засегнати от въведеното извънредно положение. Запазваме си и правото да се отнесем към държавата, както тя се отнася към нас, тоест да я поставим в ролята на „маргинал“, заявяват адвокатите.

Източник: lex.bg

Коментари в сайта (4)

 • 1
  []
  []
  14 -1
  15:10, 28 мар 2020
  Цялата Шайка е корумпирана до няма и къде.
 • 2
  Ам
  АмериканскиХойКосмат
  10 -1
  09:35, 29 мар 2020
  Мария Антоанета е била много учудена защо трябва да намаже Гилотината.
  Това ги чака и Шайката
 • 3
  По
  Порчо
  12 -1
  14:36, 29 мар 2020
  Аз не искам да се извинява! Искам да си подаде оставката! Макар и Падишахът да не я приеме, това ще покаже, че полувисшиста има някакви остатъци от морал, а не е абсолютно тенеке-сурат!
  Обаче ако Вождът я приеме, то не ми се мисли за Мозъка Горанов! Без собствено жилище, трудови умения и елементарни знания, какво ще прави!
 • 4
  Бе
  безработен
  6 0
  20:52, 31 мар 2020
  А какво да правят тези, които са изгубили работата си, месеци преди извънредното положение, както и по време на него, но нямат право на обзщетение за безработица? Тези, които са били отскоро на работа... Ще има ли социална защита и за тях или ги оставяме да мрат? Те не попадат и в категорията соц. слаби, защото изскванията там са такива, че няма как да бъдат включени. Да не говорим, че тези, които реално имат полза от соц. помощи, са ромските майки с деца, които получават помощи за самотни майки на многолюдна челяд. Всички останали соц. слаби, трябва да са абсолютни балъци, за да разчитат на мизерния размер на соц. помощ, който дори не може да покрие разходите им за храна през месеца. Всъщност, те трябва да са направо умрели, ако разчитат на това.
  Тоест, не би трябвало да има такива.

Още новини

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини