От х:

Днес в x:

Стадният имунитет няма да ни спаси от Covid-19

Трудно е да се правят прогнози в условия на пандемия. Ситуацията се променя толкова бързо, че това което сте знаели миналата седмица вече на важи в края на деня. Променят се данните за скоростта на разпространение на вируса, симптомите на инфекцията, най-добрите мерки за предпазване на населението.

Но сред цялата тази несигурност има едно нещо, което не можех да предвидя, пише в анализа си епидемиологът Гидеон Мейеровитц-Катц – дискусиите около стадния имунитет. Тази тема се появи толкова неочаквано, че когато журналист ме попита какво смятам по въпроса и дали мярката би била ефективна срещу коронавируса, буквално се изсмях, защото си помислих, че се шегува.

И въпреки всичко темата продължава да е на дневен ред. Безброй статии твърдят, че макар и рисковано, постигането на стаден имунитет може да е един от начините да се справим с кризата. Много от авторите им смятат, че стадният имунитет е превантивна стратегия, която ще спре приливната вълна на болестта, за която мнозина твърдят, че тепърва предстои.

Всичко това са откровени глупости. Стаден имунитет без ваксина не може да бъде превантивна мярка.

Нека обясня.

Стадният имунитет е епидемиологична концепция, според която населението трябва да е достатъчно имунизирано срещу дадено заболяване, така че инфекцията да не се разпространи из групата хора.  С други думи – множество хора трябва да бъдат неподатливи на заболяването – в резултат на ваксинация или естествен имунитет – за да може уязвимите да бъдат защитени.

Да вземем заушката, например. Тя е силно заразно заболяване и макар да е сравнително безобидна, е крайно неприятна и понякога причинява доживотни усложнения.  Срещу заушката има създадена ваксина – високо ефективна ваксина, която всъщност е превърнала заболяването в истинска рядкост в наши дни.

Заушката е с честота на възпроизводство 10-12, което означава че при едно силно податливо население- т.е група хора в която никой не е имунизиран –всеки заразен ще предаде заболяването на 10-12 души.

Това на свой ред означава, че без ваксина приблизително 95% от населението ще се заразят с времето. Но дори и при наличието на нещо толкова заразно, 5% от населението няма да бъде засегнато, защото веднъж след като всички са изградили имунитет, те няма да има от кого да се заразят.

Бихме могли да увеличим тази цифра чрез ваксинация, защото ваксините създават имунитет у хората, които спират да си предават заболяването един на друг.  Ако ваксинираме достатъчен брой хора срещу болестта, тя ще спре да се разпространява сред населението.

Ето това е стаден имунитет.

В случая със заушката,  92% от населението трябва да са имунизирани, за да спре напълно разпространението на болестта.  За щастие Covid-19 далеч не е толкова заразно заболяване, като е пресметнато, че честотата му на възпроизводство е приблизително 3.

Като се има предвид тази стойност, е нужно да се заразят по-малко хора, в сравнение със заушката, но все пак числеността им си остава висока – около 70% от цялото население.

Ето защо стадният имунитет не би могъл да се счита за превантивна мярка.

Ако 70% от населението се зарази с Covid-19, как това да  се определи като превенция? Голяма част от сънародниците ви ще са болни! А идеята в тези 70% да попаднат само младите хора е просто абсурдна.  Ако единствените имунизирани са младите хора, тогава нито една група по-стари хора няма да има имунитет, което означава, че рискът те да напускат домовете си ще остане завинаги.  

Струва си да помислите за последиците от този катастрофален сценарий. В най-добрия случай смъртността от COVID-19 е около 0,5-1%. Ако 70% от цялото население се разболее, това означава че между 0,35-0,7% от всички жители на дадена страна ще загинат – катастрофален резултат.

Като се има предвид, че 10% от всички заразени ще се нуждаят от хоспитализация – огромен брой хора- това също ще има катастрофални последици за страната.

Тъжният  факт е, че стадният имунитет не е решение на настоящата пандемия. Да, той в крайна сметка може и да стане факт, но надеждите, че ще спаси всички ни, са нереалистични. Дискусиите около стадния имунитет могат да започнат когато вече имаме ваксина и нито секунда по-рано, защото едва тогава ще имаме възможност да спрем епидемията.

Дотогава, всеки който говори за стаден имунитет просто греши. За щастие съществуват и други методи за предпазване от заболяването, които се свеждат просто до това да се избягват заразените.

Затова останете си в безопасност вкъщи и практикувайте физическо дистанциране колкото се може повече.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини