От х:

Днес в x:

Позиция на БСП – Хасково във връзка с превръщането на летище Узунджово в ТИР паркинг под карантина

Изображение 1 от 2

    Позиция на БСП – Хасково във връзка с превръщането на летище Узунджово в ТИР паркинг под карантина:

    Кметът на общината ни съобщи на брифинг, че готвят превръщането на летището в ТИР паркинг за камиони. Вчера г – н Борисов е посетил летище Узунджово във връзка с предстоящото му преустройване и в негов стил се е разпоредил еднолично.

    От името на групата съветници на „БСП за България“ в Общински съвет Хасково изразяваме нашето силно безпокойство от този факт.

    Трябва да подчертаем, че струпването на толкова много души на едно място – очакват се над 3000 камиона, съответно и над 3000 шофьора, е силно обезпокоително само по себе си. Още повече, че в условия на извънредни мерки министър Ананиев издаде заповед, която забранява на повече от две възрастни лица да бъдат на едно място.  

    Сред шофьорите има лица, които идват от предимно държави с много повече заразени от COVID – 19, каквито са Италия, Испания, Англия, Германия и др.

    Изключително важен е въпросът дали ще бъдат направени тестове за COVID – 19 на всички тези лица, за да сме сигурни, че на територията ни не се създава предпоставка за разгръщане на епидемия в много по-големи размери?

    Ако сред тези лица има заразени и се окажат болни, къде ще бъдат лекувани при ограничения капацитет на болничните заведения в града? Това означава, че ще изложим на ненужен риск нашите сестри и доктори, работещите в хранителните магазини и в аптеките, както и всички жители на община Хасково. Категорично сме против излагането на ненужен риск на своите съграждани. 

    Как ще се изхранват хората под карантина, близо 3000 души? Ще бъдат ли и как осигурени елементарни санитарно – битови условия – тоалетни и бани? Една от основните мерки за  предотвратяване на заразата е именно добрата лична хигиена. Как ще я осигурят общината и правителството на тази гола поляна, в която е превърнато летището?   

    Очаква се шофьорите да бъдат заключени под карантина на открито в кабините на камионите им при нечовешки условия Без да комуникират помежду си? Без личен контакт между тях и с трети лица? Кой ще осигури спазването на ограничителните мерки при карантина? Колко служители на МВР ще трябва да бъдат пренасочени към охрана на ТИР паркинга и да следят за ненарушаване на карантинните мерки? Какви ще бъдат действията при нарушаване на въпросните мерки? Категорично сме против излагането на риск на хасковските полицаи. Хасково не трябва да се превръща изкуствено в огнище на зараза.

    Как ще бъде ограничен достъпът на външни лица до паркинга, защото сме убедени, че лица, които се занимават с най-древната професия, ще намерят момента за удобен, за да изкарат добри пари, което обаче ще бъде с изключително висока цена за всички нас – разнасянето на заразата по най-бърз начин сред жителите на областния град и близките населени места.

    До ден днешен, ние общинските съветници, не сме уведомени какъв е съставът на Кризисния щаб в град Хасково. Гледаме всеки ден клипове в интернет как кметът и зам.-кметът обикалят парк „Кенана“ или стоят на импровизирани КПП-та, които ту работят, ту не, но не сме уведомени кои са лицата, които вземат решенията и носят отговорността за справяне с извънредната ситуация. Ще информира ли кметът г –н Дечев общинските съветници, но и всички жители на община Хасково как е структуриран Кризисния щаб и кои са неговите членове? Тази информация не може да бъде служебна тайна, а хасковлии заслужаваме да получим информация кой взема решенията за съдбата ни.

    Убедени сме, че никой не желае създаването на по-тежка ситуация. Но не можем да разберем подхода на управляващите. Защо не се допитват до хората от транспортния бизнес в града и областта, които имат познания и експертиза? Защо не се допитат до здравни експерти? Защо не уведомяват общинските съветници и депутатите, избрани от Хасковския регион? Защо не кажат кой взема тези решения – еднолично или колективно? И защо игнорират Общинския съвет в тази трудна и тежка ситуация?

    В условия на криза е изключително важно да работим заедно, обединени от идеята да предпазим възникването на епидемия на територията на нашата община. Нека не излагаме града си на рискове, които можем да избегнем. Здравето и спокойствието на гражданите на Република България и град Хасково в частност, са най-важните в този момент. 

    За да се запази убедеността на жителите на община Хасково, че се работи за тяхната сигурност, считаме че е наложително кметът на община Хасково да отговори публично на въпросите, с които се обръщаме официално към него.

    Нека действаме разумно и отговорно към поколенията и не ги излагаме на допълнителни страхове и рискове.

    Текстът бе изпратен до медиите от Общинския съвет на БСП - Хасково. Публикуваме го без редкаторска намеса!
    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (29)

    • 1
      Гр
      Гражданин
      62 -31
      12:48, 27 мар 2020
      Адекватна позиция! Управляващите правят какво си поискат без да се съобразят с мнението на гражданите! Това не е демократично, а авторитарно управление.
      • В.
        В.И.Ленин
        28 -17
        13:32, 27 мар 2020
        УБО - охраната на Тодор Живков се кълняха да бъдат верни,
        не на Народната Република, А на Вожда Правешкия Чобанин
        ......
        Та и при ратайчето му Боци Маймуната е така - Важно е да си предан лично на Него Му :))
      • Чо
        Човек
        12 -22
        15:13, 27 мар 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Се
        Селяк
        8 0
        19:27, 27 мар 2020
        А сега вече оправдавам Макрон. Това, което искаше за тировете и шофьорите. Сега всички видяхме в какви условия работят шофьорите. На какви унижения са подложени като стадо овце. ЕС бързо да приеме решение за тях предложен от Макрон.
        Аз съм ЗА
    • 2
      За
      За да ви повярвам
      51 -10
      12:57, 27 мар 2020
      За да ви повярвам нека всички общински съветници от БСП да направят една блокада на отбивката от кръговото на Язаки към летището и не допускайте тировете да влязат. Направете една гладна стачка в знак на протест в центъра на Хасково, както гладуваха на времето поета Петър Манолов и Николай Колев - Босия. Бойкотирайте заседанията на общинския съвет и поискайте предсрочни избори за кмет на Хасково. Само тогава ще ви призная ,че сте опозиция , а не "резервния обор" на ГЕРБ от " Б " групата. Хайде да ви видя. ДЕЛ, ДЕЛА и ПАК ДЕЛА.
      • Бс
        БСП
        21 -14
        14:00, 27 мар 2020
        Само това ни дадоха като опорна точка.
      • Ге
        ГЕРБ
        24 -12
        14:01, 27 мар 2020
        На нас прякорът ни е тъпите и не може да отговорим.
      • Фи
        филип пешев
        4 0
        19:24, 27 мар 2020
        Не са никакъв отбор на герб. Най са отбор шмекерчета...
    • 3
      Гр
      Гражданин
      40 -11
      12:58, 27 мар 2020
      Аз живея в с. Крепост, както и цялото ми семейство. Как ще се гарантира, че в селото няма да идват от тези шофьори. Щяло да има патрули... Дали тези патрули ще могат да следят изцяло дали някой няма да напусне летището.
      • Въ
        Въпрос
        14 -8
        13:37, 27 мар 2020
        Тия ТИР-ове горят ли ?
      • От
        Отговор
        14 -7
        13:42, 27 мар 2020
        Ако ги палите , да си оставите телефоните в къщи , че ще ви засекат по кулите :))
      • Вя
        Вячеслав Михайлович Молотов
        11 -3
        13:48, 27 мар 2020
        Интересно
    • 4
      Ди
      Диктатора
      34 -20
      13:23, 27 мар 2020
      Сега е извънредно положение, тоест диктатура! Диктатора си управлява еднолично, той решава, а не вие. Него не го интересува вашето мнение и това, че се притеснявате, а и Банкя е далече там няма да има зарази. Вие умирайте, какво му пука за вас. Не напразно един от прякорите му е Бойко българоубиеца.
      • 12
        12345
        15 -24
        13:56, 27 мар 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 5
      Ил
      Илф и Петров
      20 -10
      13:26, 27 мар 2020
      Мутра свири на Кавал
      На Агликина Поляна ,
      Лъвове пасат трева
      ....
      Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се
    • 6
      12
      12345
      22 -34
      13:58, 27 мар 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • 67
        678910
        29 -12
        13:59, 27 мар 2020
        А клоуните от ГЕРБ ни докарват заразата!
      • 12
        12345
        29 -23
        14:15, 27 мар 2020
        Каква зараза бе това са хора които карат храни и суровини за производство!!!Ако те откажат да работят ще има празни магазини това ли искаш???Вие добре ли сте???
      • 67
        678910
        29 -14
        14:26, 27 мар 2020
        Разбирам, че си привърженик на ГЕРБ, ограниченото ти мислене и хвалба към ненормалите решения го показват. Тук не става въпрос дали те ще откажат или не. Турция ги смята за рискови, защо ли? Кой ще гарантира сигурност на Хасково? Въпроси, въпроси, въпроси...
      • 67
        6789
        17 -10
        14:29, 27 мар 2020
        Тебе Кво ти ПУКА
        че Германската бабичка
        ще остане без шам фъстък ???
        ....
        Знаеш ли че Германия всяка година краде от България Мед 99.9999 за 1 милиард евро и след това от тая мед я продават като кабел Сименс
    • 7
      12
      12345
      19 -7
      15:25, 27 мар 2020
      Вие не сте нормални!!!!Значи тези които идват до България разтоварват на централните складове на големите вериги и складове не Ви пречат а тези които преминават през страната ни и чакат да влязат в Турция са проблем???!!!За короната едва ли ще Ви умори но ще пукнете от страх и злоба!!!!
      • Тж
        Тж
        3 -2
        19:32, 27 мар 2020
        Злобата ще е обзалагам се
    • 8
      Пи
      пич, под карантина
      14 -9
      15:38, 27 мар 2020
      Това : "Лица, които се занимават с древна професия, ще намерят момента за удобен, за да изкарат добри пари, което ще бъде изключително висока цена за нас - разнасяне на заразата" - в официално становище на партия, е повече от тревожно. Господа от БСП, ние не се заразяваме по тоя начин, за вас, не знам.
    • 9
      Ль
      Льотчик
      11 -4
      17:04, 27 мар 2020
      Ами по Байтошово време, какво беше управлението ? Еднолично. Каквото кажеше той и Партията, това ставаше. Сега нещата се виждат като на длан. Да не би за Чернобилската авария никой да ни уведоми за радиацията, надвиснала над гражданите. Ядохме си марулята и репичките, на поразия. И пак никой не ни уведоми, когато фалираха банките, заводите и фабриките. Стотици хора останаха без препитание, изложени на мизерия и глад. И да не изброявам за още и още неща, които само властимащите си ги знаеха и криеха от народа. Сега поне ежедневно,ежечасно, ежеминутно ни уведомяват за всичко, което става у нас и около нас..Друг е въпросът кой как тълкува нещата и през какъв ъгъл, ги гледа. Тези хора с ТИР-овете, нали разнасят стоките по складове и магазини, от които ние се снабдяваме. А древната професия я има не само по паркингите, а и по жилищата, предполагам. Надявам се, да се намери най-доброто решение, за да няма потерпевши.
    • 10
      Аз
      Аз
      9 -5
      18:26, 27 мар 2020
      Престанете да се излагате бе, другари от БСП. Говорите за тия шофьори, като за прокажени. Ами като се заразите, заразите. Те да са здрави, защото от тях смисъл има, ама от вас - не.
    • 11
      No
      nokom
      6 -5
      18:52, 27 мар 2020
      Прокажено бузЛУДжанско семе,много насериозно се вземате!?
      Шаманката вИ коРнинА и се работело в НС,а на общинската псевдоструктура и се е дощяло също да си чешат езиците.Вирусните вИ напъни са по опасни и от самия ковид-19.
      Скимтене на огладняла глутница от хиени.
      Боже, пази България от Вас.
      • Co
        comm
        0 -3
        21:38, 27 мар 2020
        Червената мутра Боко е от същото семе.
    • 12
      Ба
      Бай ганьо
      3 0
      23:17, 27 мар 2020
      Тоя кмет с физиономията на отруден земеделец мога да го поканя да дойде да обърнем земята на село
    • 13
      Ба
      Бай Грозю
      1 0
      23:18, 27 мар 2020
      Между другото сме набори
    Последни новини