От х:

Днес в x:

България ще направи 1000 бързи теста за коронавирус

България ще направи 1000 бързи теста за коронавирус. Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той участва във видеоконферентното заседание на Европейския съвет, посветено на пандемията.

Тестовете ще бъдат направени на представителна извадка от полицаи, шофьори на линейки, в градския транспорт и т.н. - това ще кажат докторите.

Тестовете ще бъдат от СЗО. Те са кръвни и резултатът става факт за 10 минути. Тестовете ще са безплатни, каза още Борисов.

Шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че с тези тестове ще се търсят не новозаболели хора, а такива, които са прекарали болестта. Така ще има яснота как се натрупва имунитетът. Тази информация ще бъде ценна, след като премине епидемията. Борисов обясни, че идеята е да се разбере кога могат да бъдат разхлабени мерките, след като премине пикът на епидемията.

Премиерът изрази съжаление за това, че парламентът няма да работи дистанционно, каквато е практиката на правителството, европейските институции и т.н.(решението на парламента от предизвика остри сблъсъци в пленарната зала вчера - б.р.).

Днес, петък 27 март, тристранният съвет ще заседава по темата за поемането от държавата на 60% от заплатите на работниците в застрашените отрасли.

В сряда другата седмица банките ще излязат с пакет от мерки, свързани с кредитите. Идната сряда пък се очаква решение на банките за мерки, свързани с кредитирането, съобщи Борисов по повод икономическите мерки. 

Заместникът му Томислав Дончев обеща, че мерките, анонсирани до момента, не са всички, които ще бъдат взети.

„Истински се надявам, че хората повярваха на щаба, а не на едни, които на трети март си правеха шеги с коронавируса“, заяви премиерът  - очевидно по адрес на президента Румен Радев, но без да го назове.  По-късно отговори  на въпрос, че двамата вече не си говорят, заради речта на държавния глава, с която обясни наложеното вето на "извънредния" закон.

Борисов изрази надежда, че "вече няма да се шегуват с такава напаст, каквато е коронавирусът". 
За Европейския съвет: Трудно ще се намери компромис за парите

"Тепърва ще се търси такова решение. Когато става въпрос за пари и то за много пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави, които вече стават много по-бедни и тези от Централна и Източна Европа".

Това каза премиерът по повод мерките, които ЕС ще вземе за справяне с икономическата криза, обсъдени на проведения преди това Европейски съвет. Заседанието продължи повече от 5 часа. 

Дребни търговци, преработваща промишленост и издатели ще могат да ползват схемата 60/40

Разговорът на евролидерите бе посветен както на борбата със заразата, така и на предложения от председателя на съвета Шарл Мишел нов план „Маршал“ за европейските икономики.

Това, което поставих като основна тема два пъти, е сертифицирането на медицинското оборудване, облекла, маски, каза Борисов. И повтори тезата си, че Европа е получила тежък урок какво е станало, след като е изпратила производствата си в Азия, а сега "във военна обстановка" няма кой и как да произвежда нужното в кризата.  

В следващите дни се очаква мозъчният тръст от лекари на ЕК да препоръча общи мерки на всички държави, с които да бъде овладяна епидемията. Според Борисов обаче българските мерки са добри и са изпреварили останалите в ЕС.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Чу
    Чух
    1 0
    16:20, 27 мар 2020
    Някво шиле (Асен Христов) САЩ СОРОСид възпитаник от Харвард днес по ТВ, ефир съобщи че всички 6 милиона бг граждани ЩЕ бъдат ТЕСТВАНИ (нещо като опитни бели мишки, опитни морски свинчета) за 3 теста (гърлен носов секрет) за ковид19 който ще струва 385 МИЛИОНА лева
    ЦЕЛТА била да се установи кой е здрав и кой НЕ, кой е здрав за да работи, и кой НЕ
    Вероятно истинската цел е след МАСОВ тест е следваща стъпка МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ с неизвестна субстанция която може да е много по опасна, отровна и убийствена от самия вирус
    МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ водещи до НЕвъзможност за репродукция, стерилност безплодие и драстично редуциране на световното население
    Сатанински план „Golden Bilion“ (Златния Милиард) – план целящ ***** ** 5-6 милиарда души и оставане само на 1 Милиард души (обслужващ персонал)
  • 2
    До
    Донко
    1 0
    16:23, 27 мар 2020
    А може би освен това и събиране на генетичен материал от всички, без съдебно решение, по лесния начин. А за какво могат да го използват, едва ли за подобряване на живота, най вероятно за настройка на друг подобен вирус с етническо и генно насочване. Фантазирам си.
Последни новини