От х:

Днес в x:

Топлото време може да забави разпространението на коронавируса

По-топлото време може да забави разпространението на коронавируса, твърдят изследователи, но предупреждават, че смяната на сезоните няма да сложи край на пандемията.

Множество ранни изследвания сочат, че предаването на Covid-19 между хората ще намалее през лятото.

Други подобни вируси, като грипния, отслабват през лятото, с по-високите температури, по-високата влажност на въздуха и промените в поведението и имунната система на хората.

Учени от Пекин, които изследвали разпространението на заболяването в 100 китайски града открили, че високите температури и сравнително високата влажност на въздуха значително намаляват предаването на вируса.

Техни колеги от Университета в Мериленд и Масачузетския технологичен институт стигнали до същите изводи.

Учените открили, че всички по-големи градове, обхванати от епидемии от коронавирус, като Ухан, Токио и Милано се характеризират с един и същ климат през зимата – със средни температури между 5 и 11  градуса по Целзий и влажност на въздуха между 47 и 79%. 

Докладът предупреждава, че епицентърът на епидемията може да се пренесе още по на север  - в Северна Европа и Канада през следващите няколко седмици.

Учените от Масачузетс открили, че 90% от заразяванията с коронавирус до 22-ри март са се случили в региони със средни температури между 3 и 17 градуса по Целзий и определена влажност на въздуха.

В доклада се споменава, че в по-топли американски щати като Аризона, Тексас и Флорида епидемията е в далеч по-малки мащаби, в сравнение с Вашингтон и Ню Йорк, в които са регистрирани над 5% от всички случаи по света.

В същото време учените предупреждават, че резултатите по никакъв начин не твърдят, че Covid-19 не може да се разпространи в по-топлите и влажни региони.

Според тях въздействието на по-топлото време върху разпространението на болестта може да е ограничено в северните части на САЩ  и Европа, където средните температури остават под 20 градуса през цялата година.

Други учени предупреждават, че тъй като заболяването е ново и хората нямат изграден имунитет, то ще продължи да се разпространява дори след края на зимата.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини