От х:

Днес в x:

243 заразени с коронавирус в България, удължаване на мерките (26 март)

243 са заразените с коронавирус в България, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Оперативния щаб за борба със заразата на редовния брифинг тази сутрин. 

От снощи до този момент има 1 положителна проба. Новозаразеният е от София и не е контактен с никой от другите заболели.

Щабът ще предложи на министъра на здравеопазването удължаване на мерките, които трябваше да изтекат утре до 12 април. 

Всички, които пристигат в страната, независимо от коя държава, да подлежат на задължителна карантина от 14 дни - българи и чужденци, е другото предложение на щаба.

В "Пирогов" има 4 интубирани пациенти в тежко състояние, единият от който - в критично. "Възможно е да има лош изход от лечението", каза ген. Мутафчийски.

Няма шанс да избегнем пика, отговори на въпрос ген. Венцислав Мутафчийски.

Маските са задължителни за всички с респираторни заболявания, не само с Covid-19. Здравите хора не е зле да ги носят, но следва да знаят, че маските не ги защитават на 100%.

Всички хора с респираторни заболявания задължително трябва да бъдат тествани, уточни ген. Мутафчийски. Това е единственият начин да се атакува коронавирусът - да се спре предаването му от човек на човек. Такава е и препоръката на СЗО.

Вирусът има вътрешна циркулация, потвърди ген. Мутафчийски. За вчера тестуваните са около 350. Пробите са изпратени от болници и са на контактни лица, медицински персонал.

Първите установени случаи - в Габрово и Плевен, са добре, но трябва да се изчистят от вируса. Имаме и 7-8 абсолютно здрави, но с коронавирус. Ген. Мутафчийски посочи, че засега няма критерий, кога заразените могат да бъдат насочени към домашно лечение. В Плевен има 7 сличая, в Габрово -1, и сега могат да си позволят да ги държат в болница. Но при ситуация с много заразени може отделенията да се напълнят с пациенти без симптоми, а пред вратата да има умиращи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини