От х:

Днес в x:

Путин отложи гласуването за промени на конституцията, обяви неработна седмица и вдигна болнични и детски

Президентът Владимир Путин заяви, че референдумът за поправките в конституцията на Русия трябва да бъде отложен заради коронавируса, предаде ТАСС.

"Смятам, че гласуването трябва да се отложи за по-късна дата. Ще преценим как ще се развива ситуацията и в регионите, и в страната като цяло, и само опирайки се на професионално мнение, на препоръките на лекарите, на специалистите, ще вземем решение за нов ден за гласуване", заяви Путин в телевизионно обръщение.

Сутринта на 25 март прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков неочаквано обяви, че Владимир Путин ще направи спешно обръщение към нацията заради ситуацията с коронавируса. Вчера президентът посети болницата в Комунарка, където са хоспитализирани заразените. Първите  случаи на коронавирус бяха установени в Русия на 31 януари. Сега вече са установени 658 случая на заболяването, най-голямо увеличение е регистрирано през последния ден - 163 души. Най-много от случаите в Москва - 410 души.

Накратко огласените в обращението на Путин мерки:

Следващата седмица е неработна - от 30 март до 5 април, със запазване на заплатите.

Всеки месец семействата с деца ще получават допълнителни 5000 рубли на дете (около 59 евро).

Схемата за изплащане на болнични ще бъде променена - на базата на поне 1 минимална работна заплата за месец до края на годината.

"Почивки" за потребителски и ипотечни заеми ще бъдат обявени без неустойки в случай на спад на доходите с повече от 30%.

Обезщетенията за безработица ще бъдат увеличени от 8 000 на 12 000 рубли (от 94 на 140 евро).

Отлагане на данъците за малки и средни предприятия, с изключение на ДДС, за следващите 6 месеца. За микропредприятията - отсрочка и на застрахователни премии.

6-месечен мораториум върху подаването на заявления за несъстоятелност за компании от засегнати от коронавируса индустрии.

Размерът на застрахователните премии за малкия и средния бизнес ще бъде намален наполовина - от 30% на 15%. Според Путин тази мярка в момента е безсрочна.

Всички плащания на доходи под формата на дивиденти, които отиват в офшорни компании, ще се облагат с данък - 15%.

Русия успява да ограничи широкото и бързо разпространение на болестта, каза президентът:

Повярвайте ми, най-сигурното нещо сега е да останете у дома, заяви Владимир Путин.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини