От х:

Днес в x:

МВР ще следи безконтролно телефоните и интернет заради карантината. Преглед на печата

Мерки и злоупотреба.

"Сега":

МВР ще следи безконтролно телефоните и интернет заради карантината

МВР ще може да следи телефоните и интернет достъпа на хората под карантина, без да иска съдебно разрешение. Това излиза от закона за извънредното положение, с който наред с куп други закони се променя и този за електронните съобщения. Така телефонните и интернет оператори ще са длъжни 6 месеца да пазят т.нар. трафични данни и във връзка с карантината, а не само за нуждите на националната сигурност и за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления. Мярката ще се прилага за всички, които отказват и не изпълняват заповедта за задължителна изолация и лечение. Тя не е само за коронавируса и няма да приключи с извънредното положение заради COVID-19.

"Премахването на съдебния контрол отваря широко вратите да полицейски произвол и безконтролно следене на трафичните данни - кога, с кого, колко дълго разговаряме, откъде провеждаме разговорите си, как и къде се придвижваме", коментира пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев. "Това са изключително чувствителни данни от личната ни сфера, които сега ще бъдат достъпни на всеки полицай, без да не налага той да доказва, че това е в интерес на ограничителните мерки, свързани с извънредното положение", смята адвокатът.

Подкрепа.

"Монитор":

Държавата отпуска 4,5 млрд. лева за бизнеса и гражданите

Държавата мобилизира 4,5 милиарда лева в подкрепа на заетостта и бизнеса у нас на фона на коронавирусната пандемия. Половин милиард лева ще бъдат дадени за разходи на три министерства - здравното, вътрешното и на отбраната. Държавата поема 60% от заплатите на работниците, които фирмата не ги е уволнила, мярката ще струва на хазната около милиард лева.

Други 200 млн. лева ще отидат за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношения. В сумата са и вече обявените преди дни 500 млн. лева за капитализация на Българската банка за развитие, които на практика служат за гаранции на бизнеса в размер на 2,5 милиарда лева. Отлага се плащането на данъци до 30 юни, което ще струва на хазната 600 млн. лв. Утре правителството ще гласува и допълнителни 50 млн. лв. за великденски добавки към най-ниските пенсии.

Планове.

"Дума":

МОН:Очаква се дистанционното обучение на учениците да продължи до 13 април

С висока степен на вероятност дистанционната форма за обучение на учениците ще продължи поне до 13 април - това посочват в съобщение до учителите и директорите в страната от Министерството на образованието и науката.

От МОН уточниха, че решение за удължаване на ваканцията все още не е взето, тъй като за целта трябва да бъде издадена заповед на министъра на здравеопазването.

На учителите и директорите се препоръчва да започнат преподаване на нови знания, ако до този момент не са направили това, да редуват синхронно и асинхронно обучение и да използват възможностите на проектно-базираното обучение, при което на учениците се поставя конкретна дневна, седмична или с по-дълъг срок за изпълнение задача.

Криза.

"24 часа":

Радев: В условията на криза солидарността в ЕС да не остава само на думи

В условията на криза европейската солидарност не трябва да остава само на думи. Бързото преодоляване на ситуацията, причинена от коронавируса в Европа, изисква общи усилия от страна на европейските институции и на държавите членки. Това беше позицията, около която се обединиха президентите на България и Португалия Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза, които проведоха телефонен разговор, съобщиха от прессекретариата на президента.

Двамата държавни глави се обявиха социалното и икономическо възстановяване на Европа след коронавируса да бъде сред темите на видеоконферентна връзка на държавните глави от групата "Арайолуш", която обединява президентите на 14 държави членки от ЕС - България, Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, Хърватия и Гърция.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ай
    айдееее
    7 -1
    12:01, 25 мар 2020
    почнаха да си правят каквото си искат пак под прикритието на извънаредното положение уж пък щяло нататък да продължи ....
Последни новини