От х:

Днес в x:

Къде хората по света са най-щастливи

Щастието определено е относително понятие и е трудно да се вкара в някакви граници и тълкувания. Но и тази година, по повод Световния ден на щастието - 20 март, бе публикуван осмият годишен Световен доклад на щастието.

Той класира страните по света от най-тъжни към най-щастливи, като подреждането е на базата на проведени анкети сред техни граждани. Те оценяват своята степен на удовлетвореност от живота, който водят, по скалата от 0 до 10.

А щастието има шест показателя - приходи, свобода, доверие, очаквана продължителност на живота, социална подкрепа и щедрост. Ето и какви са тазгодишните резултати.

През 2020 г. за трети пореден път първото място в класацията е за Финландия. След нея се нарежда Дания. Бронзовият медал е за Швейцария, която успя да избута Норвегия от челната тройка тази година. Тя отива на пето място, като преди нея е Исландия.

В челната десетка са още Нидерландия, Швеция, Австрия, Нова Зеландия и Люксембург.

Едно от големите предимства на Финладния, което й гарантира победата, е добре работещата здравна система. Заплатите са високи, а държавата се грижи адекватно за социалните помощи и обезщетения. Образователната система и грижите за децата също са на много високо ниво.

Интересен извод, който може да се направи на базата на доклада е, че най-силните икономики не попадат в челната десетка на най-щастливите страни. Великобритания е на 13-то място, Германия - на 17-то, Япония е чак на 62-ро, Русия - на 73-то, а Китай - на далечното 94-то.

На последното, 153-то място е Афганистан, следван от не по-малко нещастните Южен Судан, Зимбабве, Руанда и Централна Африканска република. България пък се нарежда на 96-о място.

Според създателите на доклада, трудните времена, в които живеем в момента, всъщност могат да увеличат усещането за щастие. Този странен на пръв поглед ефект се дължи на факта, че започваме да оценяваме това, което имаме, и да се радваме на малките неща в живота.

Освен това, във времена на бедствия и епидемии хората стават по-състрадателни и се опитват да помогнат на тези, които имат нужда. А когато даваме на другите, ние даряваме щастие най-вече на себе си, защото се чувстваме полезни и принадлежащи към дадена общност, пише CNN.

Източник: lifestyle.bg

Коментари в сайта

Последни новини