От х:

Днес в x:

Борисов: Здравето на хората е на първо място, иначе никакви пари няма да струват нищо

„За историята няма да отстъпим, но на Македония трябва да помогнем  да оживеят, като братски народи, като по-голяма и мощна държава”. Това посочи премиерът на България Бойко  Борисов на брифинг този следобед. Той  информира, че от македонския му колега вече е поискана подкрепа от България за справяне със ситуацията от липсата на консумативи и медикаменти за медицинските екипи и болните от коронавирус там.

„Един за всички, всички за един!”, призова министър-председателят Бойко Борисов.

Той направи днес емоционално изявление и доста остро на моменти, след това на президента Румен Радев, в което държавният глава разкритикува мерките, предвидени в закона, които ограничават правата на словото, срещу спекулата, както и липсата на адекватни мерки за защита на населението от бедност. „Гладът ще надвие страха", посочи Радев в изказването си. И  оповести че ще наложи  частично вето върху законопроекта за извънредното положение.

„Има вето върху проекта за спекулата, който проект беше  предложен от БСП. Това, което ще направим ние в Народното събрание е, че няма да се съгласим в понеделник с тяхното предложение /б.а парламентарната група на ГЕРБ/, както по-рано обещахме”, оповести Борисов в отговор.

Той съобщи, че както е обещано, всеки ден се докладва от правителството  на президента за състоянието и мерките, свързани с разпространението на коронавируса у нас. Борисов посочи, че включително и тази сутрин двамата са имали разговор, но президентът не е дал индикации за несъгласие с мерките досега.

„Това ми причинява болка:вместо да говорим за правилните неща в един глас, някой се опитва да се направи на популист!”, каза Борисов. И добави ”През криза се минава само с лишения, мобилизация и единство. Брат за брата трябва да бъде! Шапка на тези работнички, които шият за докторите, за да има с какво да се облекат. Колкото е важен докторът днес, толкова е важна и шивачката от Калофер!”

Борисов посочи още, че засега не се обмисля сваляне или увеличение на извънредното положение, ако Щабът не му го препоръча. „Това няма да се случи, ако не стане по-сериозно. Дай, Боже, това да свърши. Похарчим ли парите от резерва и изпуснем ли здравето на хората, тези пари нищо няма да  струват”, отбеляза още  премиерът. Той напомни за създадения днес медицински съвет с петима специалисти от различни сфери, които да помагат на Националния кризисен щаб по медицинските въпроси.

Премирът-министърът обави ооще, че социалните мерки ще се налагат спрямо времето и ситуацията, и колко дълго ще продължи тя.

„Президентът си избра да обещава, моята задача е да стискам, за да оцелеят пенсионерите и здравето да е на първо място! После ще се измъкнем, ще се мобилизираме!”, каза още Борисов.

В отговор на въпрос дали след днешния ден примирието между Президентството и Правителството за единност е нарушено, той посочи: Не питайте мен!

По повод това дали ЕС е отпуснал помощ за България за справяне с коронавируса, премиерът Борисов обясни, че няма такива средства за нито една държава. „Европа дава по-малко пари от предишния период. Брюксел каза така: имате пари във фондовете за конкурентноспособност, за строителство, за екология, само че не казва за залената сделка. Сега казва: вземете си от  други фондове и ги трансформирайте за коронавируса. Около 400-500 млн. от европейските програми изчагъркаха Дончев и Горанов. С това се разполага.”

Борисов посочи още за реакцията на президента Радев, че е „хейт” и отбеляза, че не е чул в никоя друга държава държавният глава да критикува правителството за мерките.

Борисов онагледи думите си, като каза:„Има една поговорка: Не пожелавай жената на ближния си, защото може да стане твоя. Бих казал на Радев: Не пожелавай властта, защото може да стане твоя! И тогава какво ще те правим!” 

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Дамян
    0 0
    10:47, 23 мар 2020
    Има ли някой ,който да си изкриви душата и да отрече, че в този момент правителството и щабът действат адекватно и в наша защита, а президентът търси под вола теле.И ако има чест, ще се оттегли.Прочетете статията на Калина Андролова в "24 часа".
Последни новини