От х:

Днес в x:

Загреб бе разтърсен от най-силното земетресение за последните 140 години

Силно земетресение разтърси Хърватия и столицата й рано в неделя сутрин, като причини паника, евакуация на болници и множество щети, включително на емблематична за града катедрала, предаде Асошиейтед прес.

15-годишно дете е в критично състояние, а няколко други са с различни наранявания.

Според Европейската сеизмологична служба трусът е бил с магнитуд 5,3 и е разтърсил обширен район северно от Загреб в 6.23 часа на 22 март. Епицентърът е на 7 километра северно от Загреб, на дълбочина 10 километра.

Премиерът Андрей Пленкович заяви, че земетресението е най-силното в Загреб за последните 140 години.

Много сгради в столицата са напукани, пострадали са стени и покриви. Улиците в центъра на града са затрупани с отломки. Парчета бетон са паднали върху автомобили.

Земетресението доведе до евакуация на родилно отделението - родилки, новородени и кувьози бяха преместени на ново място с помощта на армията.

Емблематичната катедрала на Загреб също е пострадала от труса, като се е срутил върхът на една от двете й камбанарии.

Прекъснато беше електричество, съобщено бе и за няколко пожара.

Официални представители съобщиха по-рано, че е загинало 15-годишно момиче, но лекарите уточниха, че то е в критично състояние и се бори за живота си.

Трусът стана в момент, когато хърватската столица е частично блокирана заради мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, отбелязва агенцията.

Заради епидемията хората бяха призовани да избягват обществените пространства като паркове и площади, но земетресението ги принуди да потърсят спасение именно там.

Премиерът призова гражданите да запазят спокойствие и да останат извън домовете си в централната част на Загреб, където има най-много разрушения.

"Имаме две паралелни кризи, които взаимно си противоречат", заяви Пленкович след спешна среща с високопоставени официални представители.

Хърватски войници, носещи маски и лопати, се включиха в усилията за разчистване на отломките.

"Ще се опитаме да разчистим улиците възможно най-бързо", заяви Пленкович. "Стойте пред домовете си и спазвайте дистанция", добави той.

Словения съобщи, че единствената й атомна електроцентала - АЕЦ Кръшко, не е засегната от земетресението в съседна Хърватия, но властите са започнали инспекция на системите и оборудването като обичайна превантивна мярка.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини