От х:

Днес в x:

И Нютон работил от вкъщи, но използвал времето си разумно

Исак Нютон бил в 20-те си години, когато Черната чума връхлетяла Лондон. По онова време той още не бил „сър“ и не носел строга, официална перука. Бил просто един студент от Тринити Колидж, Кеймбридж.

Бактерията, причиняваща чумата, била открита едва 200 години по-късно, но дори и без да подозират причината за заболяването хората по онова време вземали същите мерки като днес, за да спрат разпространението му – социално дистанциране, затваряне на училища и магазини.

Кеймбриджкият университет изпратил студентите си у дома. В случая с Нютон това означавало Вулстхорп – семейното имение на около 60 мили северозападно от Кеймбридж.

Без напътствията на професорите си Нютон очевидно процъфтял.  Годината прекарана в изолация била по-късно определена от него самия като annus mirabilis или година на чудесата.

Той продължил работата си от Кеймбриджкия университет.  

Сдобил се с нови призми и експериментирал с тях в спалнята си, като стигнал до там, че пробил дупка в капандурите, така че през тях да преминава малък лъч светлина.

От тези експерименти се родили теориите му в областта на оптиката.

Пред прозореца му имало ябълково дърво. ОНОВА ябълково дърво.

Историята за това как Нютон седял под дървото и бил ударен по главата от паднала ябълка и така създал теорията за гравитацията и движението е до голяма степен апокрифна.

Но според асистента му Джон Кондуит има и някакво зрънце истина.

Ето какво казва той:

"В Лондон, четвърт от населението щеше да загина от чума от 1665 до 1666. Това бе една от последните епидемии от чума в Европа през последните 400 години.  Нютон се завърна в Кеймбридж през 1667 с готови теории. В рамките на 6 месеца той стана аспирант, а две години по-късно професор"

Ако през следващите няколко седмици ви се наложи да учите или работите от вкъщи, си припомнете примера на Нютон.

Времето, с което разполагал, за да експериментира променило живота му – и едва ли някой си спомня дали се е разхожда по пижама до обяд.

Източник: washigtonpost.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
03 юни 2020
Последни новини