От х:

Днес в x:

Криворазбрана цивилизация: Общински полицаи над разпоредбите, проверяват и глобяват без предпазни средства

Изображение 1 от 4
     
    Вече повече от седмица властите в България повтарят по няколко пъти на ден, че личната отговорност е ключова за справянето в ситуацията на остра зараза, която дебне навсякъде около нас. Правителството има и разпоредби, които важат за всички-като употребата на лични предпазни средств, като отстоянието на поне метър един от друг, а от тази сутрин препоръката е дори на открито да няма хора в близост от два метра. Властите по няколко пъти на ден тръбят за хората на първа линия в борбата с коронавируса и как те трябва да бъдат защитени надеждно, а  и уважавани от обществото, защото рискуват живота си за здравето ни, и за това редът да продължава да се спазва. Министър-председателят обяви още преди дни, че приоритетно със защитни средства ще бъдат оборудвани държавните служители на всички нива, че ще се наблегне на тяхната сигурност. Сред тях са не само лекарите, но и полицаите. Служителите на реда са натоварени със задачата да следят за спазването на разпоредбите, с проверките на граждани и бизнес за спазването на реда. И при нарушения на мерките, наложени в извънредното положение- да прилагат най-строго закона. Полицаите са от хората на първа линия, за които личната отговорност би трябвало да е в пъти по-изявена, защото трябва да дават пример на останалите!
     
    Какво става обаче, когато самите блюстители на закона, не спазват нарежданията? Когато те сами са нарушители, как действа  моралното право да прилагат закона и да държат сметка на останалите граждани?
     
    В нарушение на поне три от разпоредбите на правителството, служители от Хасковската общинска полиция действаха днес.
     
    Малко преди обяд двама униформени проверяват баничарница на "Кърджалийска"/ бул. "Освобождение"/, вероятно за спазването на  разпоредбите към хранителните обекти.
     
    Но...Полицаите са без лични предпазни средства!
     
    Докато единият от екипа извършва проверката, другият от тях прилага съвестно Общинските наредби. И привиква двама от спрелите на отсрещната страна до близката аптека водачи, за да ги санкционира, защото не са спрели на място, на което това  е разрешено, още повече, че вече е сниман във варианта, в който е. На отсрещната страна на булеварда също има спрени коли в нарушение, но за тях явно  важи „избирателното прилагане” на закона-там санкция няма. Очевидно проверката е тематична по хранителните обекти и само от факта, че е документиран от един от шофьорите, полицаят вече е ядосан.
     
    От двамата нарушители, полицаят привиква единият  в непосредствена близост до себе си, докато на капака на служебната кола му пише фиша.
     
    И дори при тази опасна близост, униформеният не намира  за необходимо да сложи личните си предпазни средства, които данъкоплатецът чрез държавата му е осигурил.
     
    Без ръкавици полицаят взима книжките и на двамата шофьори, пише с един химикал санкциите им, който последователно после подава от ръка на ръка и на единия, и на другия глобени водачи, за да разпишат фишовете си те. Без да дезинфекцира писалката. По същата схема са  привикани за проверка впоследствие и собствениците на баничарницата-без униформеният да се защити, да защити и тях, защото в тази ситуация всеки е потенциален носител на заразата.
     
    След забележка за нарушенията на разпоредбите, които сам той не спазва, полицаят казва под сурдинка, че е инструктиран тази сутрин от шефовете си за предпазните средства, които трябва да използва. Шефовете му обаче явно са пропуснали да го инструктират към този момент за препоръките на Националния кризисен щаб за Ковид -19 от тази сутрин, че дори и на открито хората трябва да спазват отстояние един от друг на поне на два метра, защото „компетентно” разяснява, че дистанцията важи на един метър и то само в закритите пространства. Дори и не прави забележка на двамата  шофьори и на двамата от търговския обект, които са един от друг да се раздалечат. Вероятно това не е негово задължение, та нали личната отговорност е на всеки!
     
    Незащитен действа и още един служител от тричленния екип на Общинска полиция.
     
    Та така...В криворазбраната цивилизация: Крадецът вика дръжте крадеца, а личната отговорност на един служител на реда дори не представлява очевидно и зрънце в тежката ситуация, в която се тръби, че всеки трябва да пази другия!
     
    За ситуацията вече е  подаден сигнал към Общинска администрация, а от там посочиха, че по разпореждане на директора на ОД на МВР в Хасково Ангел Цанков всички служители на полицията, в това число и на Общинска, имат дадени инструкции за начина, по който трябва да действат на работното си място при наложените кризисни мерки. На всички са осигурени и лични предпазни средства-маски и ръкавици, а нареждането им е да ги носят.
     
     
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (47)

    • 1
      Ст
      странен
      48 -8
      15:09, 17 мар 2020
      Кой е длъжен да им осигури по време на работа условия за нормален работен процес по време на извънредно положение и в съответствие на нормативните разпоредби? То в аптеките ако отидеш лично няма маски! Алооо Цанков къде си, ако. ДЕЧЕВ къде си? Искате пари, уморихте ги тези хора, едни масчици поне, не спирт за горене, че това беше първото ви действие за дезинфекция.
      • Ан
        антимишок
        47 -10
        16:01, 17 мар 2020
        Да бе,еб...и и смешната карантина,еб....ти и смешното "извънредно" положение-"съществата" избягали от северна Италия препускат през цялата държава,всички магазини,даже и козметичните салони работят,в областният център Хасково няма маски за населението и продавачките в хр.магазини....
      • Ид
        идеален
        14 -8
        17:04, 17 мар 2020
        странен чети до края статията не бързай да пишеш. явно е че както бързо свършваш така и бързаш да пишеш без да четеш. имат предпазни средства. не ги ползват кауните . там е проблема.
      • Ст
        странен
        16 -2
        19:11, 17 мар 2020
        Искаш ли да ти кажа пък че нямат, освен едни маски за 2 часа? Изобщо не ми говори да чета до край на медии дето се продадоха за един бранч в на Дон Делян новия хан
      • Ор
        орфеец
        10 -1
        02:26, 18 мар 2020
        Обръщам се с молба към определени хора дето ядат кото им падне: Ам стига ядахте вече кот са сетите, ва, за на отбайте!
    • 2
      12
      12345
      37 -16
      15:10, 17 мар 2020
      Те тези боклуци пишат винаги избирателно!!!
      • Съ
        съмишленик
        23 -8
        16:48, 17 мар 2020
        слагам ти два плюса
    • 3
      Не
      Не само общинска
      43 -8
      15:26, 17 мар 2020
      Хасково.нет тива не е само в общинска а в цялата Хасковска полиция,но момчетата по улицата не са виновни ,питайте за коментар тези над тях дето ги карат да правят тези проверки и глоби ,точно в това време на пандемия и то биват карани да вършат всичко това под голям натиск от по големите по чин.
      • По
        познай дали ще стане
        24 -5
        17:05, 17 мар 2020
        айде сега като има пандемия карайте като луди и спирайте където ви падне. Дали няма да ви стане много хубаво да е все пандемия.
      • Да
        Дано да Коронясат Заптиетата
        11 -10
        17:39, 17 мар 2020
        Ако Заптиета са тръшнат болни ,
        няма да има кой да пази Мускалите с гюл на Мутрите и Бейовете
    • 4
      Кр
      Крумови закони
      26 -7
      15:42, 17 мар 2020
      Служителките на Касите на пощита също са без маски и ръкавици. На забележката ми отговора бе нас не ни хваща.
      За какво е всичката тази карантина, като рибата ще се вмирисва откъм главата?
      • Ст
        Страх
        16 -2
        16:47, 17 мар 2020
        Явно овчият ген у тях е по-малък процент.
    • 5
      Ех
      Ехо
      32 -20
      15:56, 17 мар 2020
      Защо зеленчуковия пазар работи?
      • Да
        Даниела
        27 -16
        16:11, 17 мар 2020
        Добър въпрос - там е пълно с възрастни хора
      • 12
        12345
        59 -1
        16:49, 17 мар 2020
        Защото продават хранителни продукти разбра ли!!!!!
        По-добре да си купиш от там понеже е на открито отколкото да се навреш в хипермаркета със сумати народ или в кварталния плод-зеленчук дето е г...з място!!!!
      • Их
        Ихуу
        47 -2
        17:06, 17 мар 2020
        защото трябва нещо да ядеш, злобар долен. иначе щеше да питаш защо не работи нали продават храна. А възрастните за да не ходят, такива тъпани като вас дето цял ден пишат коментари , да вземат да си гледат родителите.
    • 6
      Ке
      Кенана
      42 -9
      16:31, 17 мар 2020
      Един от служителите на общинска полиция 5 дни пише фишове , на шестия и седмия продава пуканки на Кенана.
      5 дни с властта , на шестия и седмия против нея :)
      • Жо
        Жоро
        4 -11
        22:12, 17 мар 2020
        Я стига бе, полицай ще продава пуканки на "Кенана"... Виж коментара
      • Do
        Do Жоро
        11 0
        22:20, 17 мар 2020
        Ми дааа. И солени и захаросани, какви ти душа сака!
    • 7
      Сп
      спиро
      31 -9
      16:51, 17 мар 2020
      всички в общинска за уволнение, всички за един не стават. трябват работещи хора там , а не само надувки без покритие, цял град ви се смее момчета осъзнайте се и напуснете доброволно. или започнете да работите.
      • До
        до спиро
        17 -5
        17:08, 17 мар 2020
        дай си sv-то спиро ща та вземем веднага. чакаме те
    • 8
      Do
      DOC
      29 -2
      16:53, 17 мар 2020
      за да Ви спестя някой лев за маски и други неща ще Ви споделя, че всяка една маска има размер на така да се каже решетката. Казано по друг начин големина на частицитие, който възпира или пропуска. Вирусите са с размер, който е много по- малък от възможностите на маските, който носите. Ако трябва да ги категоризиризираме то те са медицинакса обикновенна маска и от там на татък индустриални маски FFP 1/2/3. Дори и FFP 3 маските не могат да дадат 100 % защита срещу вируси, предвид, че те са под 1 микрон, а самите маски защитават много над 5 микрона... Така да говорим ли за останалите. Тази защита, която могат да ви защитят е да ви предпазят ако някой ви кихне или се изкашля директно в рамките зона около 1- 2 метра... Да ще Ви защитят, но ограничено и то за кратко време. Казано иначе, могат за ограничено време да възпрат вируса, когато е в капков вид, но като цяло не могат да го възпрат. По голяма ефективност имат, когато целят защитата на другите, като бариерни средства, но за целта трябва да се използват маски без изпусквателен клапан. Независимо от това не трябва да се забравя факта, че вирусуа, в случая може да бъде предаван освен по въздушно капков път то и контактно... Във връзка с което, просто мийте си ръцете и внимавайте какво пипате... Не се панирайте и това ще мине ....
    • 9
      Iv
      ivan
      19 -20
      16:54, 17 мар 2020
      Господа полицаи и Управляващи на гр,Хасково защо не са затворени магазини и складове на трикотажни платове те са вънесани от Китай Австрия Германия Италия
      • Ив
        Иванка
        22 -8
        17:09, 17 мар 2020
        Иванчо ако ти продаваше платове и трикотаж друго щеше да пишеш тука, пиле златно. Но понеже си баничар сега се кефиш на кризата.
    • 10
      Ко
      Колева
      19 -3
      17:42, 17 мар 2020
      Работят и магазинчетата за Всичко по 1 лев и....Защо?!
      • 12
        12345
        22 -7
        18:04, 17 мар 2020
        Защото няма забрана да работят!!!Тези мерки които са взети са смешни!!!
        Трябва да затворят всичко освен хранителни магазини аптеки и зеленчукови пазари!!!!
        Също така трябва да затворят и куриерските фирми и всички фирми и заводи които не произвеждат хранителни продукти!!!!
    • 11
      Ст
      стойте си у дома
      23 -3
      18:07, 17 мар 2020
      как да си стоя у дома като трябва да ходя на работа. Като познавам манталитета на тъпите 90% дебили бъдете сигурни , няма да остане областен град без да открият още положителни проби.
    • 12
      On
      One Euro Man
      23 -3
      18:17, 17 мар 2020
      Къде е кмета? Къде в това трудно време се е покрил и как точно работи?
      Не се е показвал отдавна. Няма изявления, няма обръщения към гласоподавателите, някаква актуална информация да сподели с нас поне, просто нищо.
      Вече обосновано предполагам, че се е присъединил към групата "остани си у дома, спаси живот."
    • 13
      Ня
      Някой
      19 -9
      18:55, 17 мар 2020
      А аз да попитам г-жа/г-ца/ Красимира Славова която е писала статията - - ЗАЩО ТЯ също когато са и пишели фиш за неправилно паркиране НЕ Е БИЛА със маска и евентуално ръкавици а търси вина в полицая?? Това че е журналист не и дава право да снима и пише неща които са 80% неверни. Има един член 32 от Конституцията на Република България - - който се интересува нека да го прочете какво значи!
    • 14
      Ех
      Ехо
      11 -12
      20:50, 17 мар 2020
      Какви хранителни продукти продавате на този смешен пазар,само гръцки и турски пестициди.Този пазар трябва да бъде закрит.Няма нищо общо с фермерски пазар.
      • Х
        Х
        12 -1
        23:08, 17 мар 2020
        Как да има българско след като ГЕРБ го унищожиха.
    • 15
      До
      До ихху
      3 -11
      20:55, 17 мар 2020
      Вашите турски Боклуци никога няма да купя.Закривай... Виж коментара
      • 12
        12345
        9 -1
        23:22, 17 мар 2020
        Във веригите има повече турски боклуци отколкото на пазара!!!!
    • 16
      Ня
      Някой
      10 -1
      21:32, 17 мар 2020
      До Красимира Славова : За вас конкретно и да бъда по-точен . ЧЛ. 32,ал.2 от Конституцията на Република България, прочети го и го запомни!
      • Ше
        шебек
        9 -1
        21:59, 17 мар 2020
        Кмееете каде си бе човек що не те виждам в един голям не хранителен магазин преди честичко идваше а сега те няма
    • 17
      Пе
      Петър
      10 -3
      22:18, 17 мар 2020
      Кмета пазарува от магазин "Лотос" до Болницата. За мен специално това е най-смешния магазин в града!
    • 18
      Да
      Даниела
      20 0
      22:43, 17 мар 2020
      Госпожа Славова да не пречи на работата на полицията за затварянето на въпросната баничарница, работеща след забраната, а да отразява нещата в действителност.
      Самата тя трябва да използва предпазни средства и тогава да си позволява да дава препоръки за това.
    • 19
      Ло
      Лотос
      6 -1
      22:50, 17 мар 2020
      Тези още има ли ги на картата?
      • Ре
        ре
        7 0
        23:32, 17 мар 2020
        Бъдете одговорни Останете си вкъщи как да стане това като нямам избор Чуствам че сам като разпространител Нека държавата да го реши и забрани за колкото трябва и ще си стоим всеки по място това е начина
    • 20
      Уч
      ученик
      4 -1
      00:06, 18 мар 2020
      вие знаете ли кога и как се ползват маските
    • 21
      Ам
      Амена
      5 -1
      06:08, 18 мар 2020
      Куриерите на Спиди също са без ръкавици. А обикалят какви ли не хора по цял ден. И онова устройство, дето всички го пипат, за да се подпишат с пръст ...
    • 22
      Вл
      Влюбена
      9 -3
      07:47, 18 мар 2020
      А, кого виждам на първата снимка, моя Цветан! Къде се изгуби любов моя? Защо така трябва да се отнасяш към жените, знам че не си такъв! Обичам те!
    • 23
      Би
      Бивш колега
      6 0
      10:59, 18 мар 2020
      Само талонче,глоби и само глоби на тоя тъп народ.Нали искаха ГЕРБ хак да им е,всичко да се вдигни,данъци вода,храна и пак ще мълчат.А за маските то никъде нищо няма ебати и измисленият вирус.
    • 24
      Ба
      Барба Ганьос
      0 -5
      15:32, 18 мар 2020
      Общинска полиция са под всякаква критика понеже не... Виж коментара
    • 25
      Ма
      Маги
      8 -1
      17:19, 18 мар 2020
      Мисля, че самозваната "журналистка" трябва да си погледне дипломата и тогава да се пъне по медите, че аман от малоумни драскачи. Ето затова нищо не ни е наред в тази държава!
      Като не става за друго грабне един тефтер и фотоапарат и готово..
      . вече е журналист, достатъчно е да е дребна душица готова с мръсотия да
      си изкарва хляба! Така ,че госпожа като започнете да си работите по специалността може да си коментирате каквото си искате сред селските баби

    Случаен виц

    Последни новини