От х:

Днес в x:

Шефът на просветата в Хасково Христина Боева с обръщение за подкрепа към родителите

Шефът на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева направи обръщение в социалните мрежи към родителите с молба за подкрепа в трудната ситуация на изолация на децата от училищната среда заради кризисните мерки, наложени във връзка с разпространението на коронавирус у нас, заради които бяха затворени училищата.

Ето какво каза тя:

Уважаеми родители,

В такава сложна ситуация, като днешната, нито системата, нито обществото, са били изправяни.

Уверявам Ви, че всички ние - Регионално управление на образованието - Хасково, учителите и директорите на училища полагаме максимални усилия да се справим по най-добрия начин.

Но, за да успеем разчитаме на Вашата подкрепа.

Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.

Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.

Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.

Уважаеми родители,

живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.

Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици.

Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и други, при което на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения.

Един от положителните резултати на дигитализацията е подобреният обмен на информация между учители и родители. Тя позволява да се засилят процесите на двупосочна комуникация, което ще подобри взаимоотношенията между семействата и училището, ще внесе повече разбиране и толерантност.

За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:

• Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;

• Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;

• Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;

• Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;

Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:

• Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.

• Насърчавайте детето да бъде активно.

• Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.

• Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ

• Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.

• Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето.

Вярвам, че заедно ще успеем да се справим!

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    Ро
    Родител
    41 -3
    23:23, 15 мар 2020
    Един и съща публикация на страниците на всички инспекторати и МОН. Не е обръщение на РИО Хасково. Четете преди да пишете.
  • 2
    Чи
    Чиновнически
    33 -7
    05:26, 16 мар 2020
    Приповдигнати лозунги. Единствената им цел е чиновническо катерене на стълбата. Къде отивате еййй.
  • 3
    Нн
    ннн
    30 -4
    08:27, 16 мар 2020
    виртуалното образование е като виртуалния ****. безопасно, но несполучливо
    • Уч
      Ученик от ПМГ
      2 -3
      12:11, 16 мар 2020
      Обзалагам се че няма да може да си настрои члена
  • 4
    Хм
    Хммм
    16 -9
    10:23, 16 мар 2020
    Преди дя правите призиви госпожо прегледайте си списъка с назначените учители. Колко от тях са подготвени да преподават онлайн,но когато директори и вие ги назначавате компетентността не е важна ръководите се от други принципи.А БНТ няма нищо отщо с учителите Ви така ,че вашият апел е излишен.Един съвет следващата учебна година се ръководете Вие и директорите колко подготвени кадри назначавате и един пенсионер с 30 и едиси колко години трудов стаж е дигитален .Не подценявам никого но за всичко си има време на тоя свят.Поздрави от колегия учители.
    • Ди
      Димитрова
      2 0
      13:45, 18 мар 2020
      Аз съм от тези с 30+ години стаж. Нямам проблеми с дистанционното обучение и дигитализацията. При добро желание всеки може да се научи и квалифицира допълнително. Учим се цял живот. Убедена съм, че всеки колега ще намери най-добрия и удобен за всички - за деца, родители и за себе си начин на комуникация в тази условия,така, че децата да завършат успешно учебната година.
  • 5
    От
    отец Малтус
    6 -18
    10:43, 16 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 6
    12
    12345
    13 -9
    10:52, 16 мар 2020
    Кво обучение кви пет лева сайта Ви не работи Вие ни призовавате да помагаме!!!!
    Хубава работа ама Българска!!!Пък и да тръгне ще ги научите толкова колкото да отбиете номера да върви заплатката да не Ви барат отпуската (лятната ваканция)!!!!
  • 7
    Ка
    калина
    19 -6
    10:58, 16 мар 2020
    Какво прави община Хасково, къде е скрит кмета? Къде е Областната, тя е държавата в момента. Никакви мерки в града, кой както може се спасява. Никаква организация няма. Вижте другите общини, вземете пример като не можете да измислите нищо.
  • 8
    Pi
    pipi
    11 -7
    11:50, 16 мар 2020
    Те учителите по време на учебен процес не преподават качествено всеки ден детето ми от занималня и час се прибира с куп домашни .Вие сте седнали да ми говорите за онлайн обучение .Я вземете и вие и учителите ви дето само чакате на карта пари от банкомат се засрамете и се скрийте поне не се показвайте на първи страници.И когато тръгнат атестации не манипулирайте,за да скриете неграмотността на 70 %от преподаващато съсловие.Разберете нужно е работеща образователна система не дремеща.Но тя приказката е ясна рибата мирише от главата.
  • 9
    Ян
    Яна
    5 -13
    12:11, 16 мар 2020
    Другите фирми в неплатен а учителите със заплатки... Виж коментара
  • 10
    Ши
    Шишко
    8 -6
    12:20, 16 мар 2020
    Нека и учителите които не преподават оинлайн да са в неплатен отпуск за да е честно спрямо другите отрасли
  • 11
    Ро
    Родител
    8 -1
    12:45, 16 мар 2020
    Хасково нет влезте да проверите какво онлайн обучение провеждат некадърните учители в Механото .Голям цирк ще наблюдавате.
    • Ва
      Валя
      7 -6
      13:42, 16 мар 2020
      Цирк не цирк ще си вземат заплатите Пак направиха така учителите да не са без пари
  • 12
    До
    До 12345 и хммм
    7 -2
    14:23, 16 мар 2020
    Стига сте писали глупости.Учителите ги накараха да преподават сексуално обучение,пожарна безопасност,закон за движение по пътищата,как да си мием ръцете,онлайн обучение и т.н.Те да не са вундеркини.Лекарите да не ги карат да преподават на пациентите математика.Учителите трябва да преподават каквото са учили.Те да не са ай ти специалисти.
    • 12
      12345
      3 -4
      16:05, 16 мар 2020
      Ама Вие сте луд(а) госпожо/господине!!!
Последни новини