От х:

Днес в x:

Започна изграждането на междусистемен електропровод за 58 млн. лева

    Започна изграждането на българския участък от междусистемен електропровод 400 kV между Марица изток (България) и Неа Санта (Гърция), съобщиха от Областна администрация в Хасково. Стартът на строителството бе даден с "първа копка".

    Официалната церемония се състоя в подстанция „Марица Изток“ в Гълъбово и на нея присъстваха областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на Хасково Станислав Дечев, кметът на Харманли Мария Киркова, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, председателят на КЕВР Иван Иванов, изпълнителният директор на ЕСО ЕАД Ангелин Цачев, изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД инж. Андон Андонов, представители на различни институции.

    Електропроводът е с обща дължина 151 километра, от които 122 километра на българска територия и 29 километра на гръцка територия. От българска страна трасето му преминава през пет общини - Симеоновград, Хасково, Кърджали, Момчилград и Кирково. За изпълнението на проекта на територията на България в началото на 2019 година Европейската комисия предостави 58 млн. лева безвъзмездно финансиране.

    Електропроводът е един от петте проекта от общ европейски интерес, реализирани от дружеството в рамките на регламент за развитие на трансевропейската енергийна инфраструктура.

    През 2023 година междусистемният електропровод между България и Гърция трябва да бъде завършен и пуснат в експлоатация. Той ще допринесе за сигурността на доставките в региона, за повишаване преносния капацитет на границата ни с Гърция, както и за ускоряване на пазарното интегриране.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ха
      Ханко
      9 -6
      16:31, 12 мар 2020
      Станко обратното на острото какво търси там? Има град за дезинфекция, има работа за три синджира роби в Хасково, той на кьор софра заминал. Абсолютно безумие, абсолютно неадекватно недоразумение. Господ да ни закриля с такъв кмет.

    Случаен виц

    Последни новини