От х:

Днес в x:

Хасковска фирма шие маски с поръчки за 15 дни напред. Препоръки към бизнеса за дистанционен работен процес

    Няколко шивашки фирми от региона на Хасково, които имат капацитет за производството на защитни маски и предпазни облекла, са сред поканените на срещата днес с министъра на икономиката и Националния щаб за коронавурс, на която ще бъдат представени изискванията към производителите.

    Една от тях е с опит в производството на защитни маски и отпреди здравната криза. Собствениците й посочиха, че и преди са имали поръчки, но в момента се работи под пълна пара. Поели са заявки за 15 дни напред и се опитват да ги изпълнят в срокове. Техните маски ще бъдат показани на срещата, като артикул, който може да се предложи на пазара и отговаря на изискванията. Маските, които са разработили са от плат и са за многократна употреба, перат се на 90 градуса. Вече имат доста клиенти от местния бизнес, които са направили големи поръчки за да подсигурят с предпазни средства служителите си.

    На изслушването днес на Съвета за сигурност вътрешният министър Младен Маринов обяви, че първото тестуване на разработените маски и облекла от български фирми вече, е минало. И предстои възлагането на поръчките за ушиването им.

    Част от фирмите, които могат да поемат поръчки в региона, са подадени към министерството на икономиката, което организира този процес, през Хасковската търговско-промишлена палата. Председателят на работодателската организация в Хасково Янчо Янев посочи, че преди дни е направена връзката с всички фирми от региона, които имат достатъчно брой шивачи и машини, в отговор на призива на премиера за организирането на родни производители на защитни облекла и на плат, който е подходящ за производството им.

    „Някой от фирмите директно отказаха да се явят на срещата и да преговарят за поемане на поръчки, защото прецениха, че нямат необходимия ресурс-човешки и технически. Други пък отказаха с мотив, че не желаят да поемат изпълнението на артикули, извън традиционните си на производство, за да не пострада собственият им бизнес “, обясни Янчо Янев.

    От региона на Хасково, който в близкото минало се славеше като меката на производителите на тъкани, днес почти няма представители. "Тъкачните станове и тежките машини за производство на плат, които имаше в Хасково бяха разпродадени на производители от Гърция и Африка. Кой да ти предположи, че ще дойдат такива времена, когато ще са от голяма необходимост!", припомни той. "Сега хасковските фирми за платове са представени в по-големия си процент в сферата на търговията. Предимно платовете се зареждат от Китай, но в създалата се ситуация, е ясно, че нямаме какво да предложим, като участие от нашия регион в тази посока", посочи още шефът на Хасковската търговско- промишлена палата.

    Като цяло за момента не се усеща сериозна щета от сривовете в икономически аспект заради коронавирус върху местните фирми, чийто бизнес в по-голям процент стъпва на износа. Повечето хасковски фирми, които имат сериозен експорт са на пазари извън ЕС. Има и такива, който изнасят за Гърция, където заразата също се развива бързо през последната седмица, но те са малко, изнасят основно зърно и олио за южната ни съседка, посочи Янчо Янев.

    Той обаче обърна внимание и на проблем, за който още не се говори, но според него много скоро ще дойде сериозно на дневен ред предвид обстоятелствата. Става въпрос за налагането на механизми за защита на бизнеса, който работи или изпълнява проекти, финансирани по европейските програми. "Повечето от фирмите имат овърдрафти към банките, тъй като в голяма част от проектите се изисква процентно самофинансиране или пък парите се отпускат при изпълнението на определен етап от проекта. В момента обаче заради драстичните забрани и препоръките да не се събират много хора на едно място, голяма част от предвидените по план събития отпадат. Ако те не бъдат изпълнени така, както са заложени по проект, то проектът няма да може да бъде отчетен и съответно-платен. По принцип един проект може да бъде забавен в изпълнението си и съответно в отчитането най-дълго с шест месеца. Сега обаче е ясно, че темповете на изпълнение ще се забавят. В същото време банките чакат вноските си.“, коментира още Янчо Янев. Според него тази тема трябва да бъде повдигната на правителствено ниво, а след това обсъдена и кардинално решена и от европейските институции.

    Председателят на ХТПП отбеляза още, че на заседание на Българската търговско-промишлена палата преди дни, от ръководството са излезли с препоръки към членовете си там, където е възможно да организират работата на служителите си от домовете им дистанционно.

    Този следобед и от Министерството на труда и социалната политика излязоха с препоръки към работодателите за гъвкава работно време и дистанционен труд, като мярка за служителите срещу разпространението на вируса COVID-19.

    За да защитят здравето на персонала си, работодателите могат да превърнат всички свободни помещения в нови работни места и да поставят вътрешни прегради между отделните работни станции. Препоръчва се общите събрания, конференциите, семинарите и обученията да бъдат отложени или да бъдат организирани чрез онлайн платформи. Променливото работно време може да се съчетае с дистанционна работа, като по този начин ще се избегне струпването на работници и няма да се прекъсне ефективният работен процес.

    За да се организира надомна работа, шефовете на компании трябва да създадат условия за възлагане и отчитане на положения труд и да осигурят оборудване. Особено внимание те трябва да имат към хората с увреждания. Редовно трябва да се провеждат инструктажи, да се осигурят лични и колективни средства за защита и дезинфекция на помещенията. Служителите с болничен лист за поставяне под карантина не трябва да се допускат до работните им места.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Въ
      Въпрос до Хасковлии
      19 -13
      18:48, 11 мар 2020
      Коя сграда ще препоръчате за временен затвор за Мутри и Бейове ?
      ..... Кучкарника на Бай Добри няма да стигне
    • 2
      До
      до по горния коментар
      26 -9
      19:27, 11 мар 2020
      Виж какво като мине тази история с коронавируса иди на доктор.Психиатър искам да кажа.Защото ми омръзна да чета за мутри и бейове в коментарите под най различни статии.Имаш проблем човече.Лекувай се.
      • До
        До по-горния хайванин
        13 -6
        20:23, 11 мар 2020
        Христо Ботев и той е имал "проблеми" с мутрите и бейовете . Те са го наричали мръсен терорист и още по-лоши неща когато е писал за тях във вестниците си.
        .... А Барба Ганис направо си застреля Алеко Константинов
    • 3
      Ха
      Хасан
      21 -2
      20:20, 11 мар 2020
      Не разбрахте ли,че тия маски не предпазват от нищо!!!
    • 4
      Тъ
      Търговската Палата
      15 -3
      21:00, 11 мар 2020
      Янчо ти си в рисковата група бе младеж. Къде са тръгнали да те впрягат маски да шиеш. Нали им обясни че в Хасково освен бараби усвояващи обществени поръчки друг бизнес няма.
    • 5
      Ма
      мастикаджия
      14 -4
      21:14, 11 мар 2020
      Янчо ,ща нямаш маска ,бе?Дърт си! Рисков.
    • 6
      Ха
      хаха
      8 -6
      22:08, 11 мар 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ма
        мастикаджия
        5 -3
        23:14, 11 мар 2020
        Рядко влизаш в тоя сайт,пич !
    • 7
      АА
      А АЗ ДА ПИТАМ
      7 0
      22:30, 11 мар 2020
      Тия маски от басма ли ще ги правят. Щото преди басма не цепеха на никой. Еее. Отвреме на време само на връзкарите
    • 8
      Ли
      ли
      5 -5
      02:52, 12 мар 2020
      Маските са си маски, хайде холан.
      Все нещо пазят.
      Що все хейтите не юога да разбера!
    • 9
      Оч
      Очевидец
      1 -1
      08:27, 12 мар 2020
      Отиват в тоалетната крият/крадат... Шивачките де
    • 10
      Ha
      haskovo
      5 0
      08:46, 12 мар 2020
      Само уважение за може би най-стария председател на Търг.Пром Палата в държавата. Само дето не ми е ясно с какво се занимават и каква дейност вършат. Да са живи и здрави!
      • Ha
        haskovo 007
        4 0
        11:30, 12 мар 2020
        Кога Янчо се е сятал от търговия? Виж коментара му за европейските проекти. Самият прави халтури с десетки подобни, но не знае, че всеки проектен договор съдържа клаузи при force majeure, пандемии, войни и др. С една дума - правят "бля-а-а, бля-а-а..." и събират парса. Те са организация в частна полза. Демек, яхнали рекет за себе си!
    Последни новини