От х:

Днес в x:

Дезинфекция в хасковски училища преди завръщането на децата след грипната ваканция

    Започна дезинфекция в хасковски училищата за борба с разпространението на грип и коронавирус. Такова бе направено в СУ "Васил Левски" тази сутрин.

    Пръскането бе извършено от специализираната фирма "Екопрофесионал" с ръководител Красимир Ангелов. Той използваше препарат "Санифорд" и с него третираше класни стаи, кабинети, коридори и всички помещения в училището. Ангелов обясни, че школото е с площ 4 000 кв. м. са необходими 200 л. препарат. Разходната норма е 5 л. на 100 кв. м.

    "Времето за въздействие на препарата е 20 минути, в рамките на които трябва да се ограничи достъпът на хора", заяви специалистът. Той поясни, че след тези 20 минути е добре да се проветрят помещенията и могат да се ползват без забърсване и допълнително измиване на повърхностите.

    Това е трета дезинфекция в училището от частната фирма през тази година, включително и срещу плъхове и мишки, които са преносители на зарази, обясни директорката Милена Михайлова. Тя поясни, че днешното пръскане струва 200 лева, които са заделени от бюджета на школото. Занапред са предвидени още няколко дезинфекции от специализираната фирма - в петък след учебните занимания, както и в петъците през следващите седмици до пролетната ваканция, когато ще се извърши основно почистване. Михайлова обаче беше категорична, че още от януари в училището тече ежедневно почистване и дезинфекция с по две таблетки от същия препарат, вместо с една таблетка. На мивките в тоалетните са осигурени течни сапуни и хартиени ролки.

    Днешната дезинфекция е във връзка с писмо на кмета Станислав Дечев, който разпореди да се засили почистването и дезинфекцията в използваните помещения в училищата преди децата да се завърнат утре след обявената грипна ваканция в цялата страна.

    Михайлова заяви, че преди ваканцията във "Васил Левски" е имало малко отсъстващи деца. В четвъртък миналата седмица е имало едва 9% отсъстващи - 62 деца не са били на училище от общо 720 деца.

    Отделно училищата са получили писмо от РЗИ и заповед на министъра на образованието да не се провеждат до второ нареждане спортни мероприятия, ученически състезания, олимпиади, организирани прояви, организирани посещения на природни обекти, културни и обществени, да не се организират екскурзии, лагери, забранено и провеждането на обучения и квалификации на педагогически специалисти.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Въ
      Възмутен
      22 -11
      10:49, 11 мар 2020
      Деца евреите казаха болни здрави трябва да ходите на училище. Гледах го евреина на една голяма плазма даваше наставления на Бойко и министерски съвет какво трябва да правят за да продължи геноцидът над българските деца. Не стига че ви направиха глупави с еврейската система за гои , но и сега искат и да ви унищожат физически. Не забравяйте вечното послание на учителя Тео "Смъртно Опасно е да си прост !"
    • 2
      Аф
      Афера.бг
      6 -10
      10:51, 11 мар 2020
      ИЗРЕЛския премиер Нетаняху(на иврит даващ на Йехов... Виж коментара
    • 3
      Го
      Годжи
      14 -6
      10:59, 11 мар 2020
      Ами при положение ,че вируса се предава по въздушно капков път,далеч по разумно би било да се работи в тази насока-маски,проветряване на помещения ,дезинфекция на ръце ,очила и т.н. Пръскането няма да навреди,но определено не е сред първите нужни мероприятия.От седмица не е имало никой в училище,така че утре евентуално ще бъде първата серия вируси.А както казват експерти вируса умира бързо във външна среда.Така ,че тези мерки са също толкова необходими колкото например леене на куршум например-вярват само няколко процента от населението!
    • 4
      Ни
      Николай
      5 -21
      11:51, 11 мар 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ха
        хасковлийка
        29 -3
        12:22, 11 мар 2020
        А бе какво браво на директорката, то всички училища днес задължително ги дезинфекцират. Тя да не е решила сега сама да го прави. Ако искаше толкова можеше вчера да речем или миналия ден. Браво на директорката било. Голяма работа еййййй мазане та подмазане та чак до размазане..
    • 5
      V
      V
      6 0
      14:58, 11 мар 2020
      Чистачката от снимката що диша тия газове? Дайте противогаз на женицата.
    • 6
      Ро
      Родител
      4 0
      15:47, 11 мар 2020
      На снимката е самата директорка, която си диша без противогаз вредния препарат!
    • 7
      Ро
      родител
      1 0
      16:08, 11 мар 2020
      Супер дезинфекция с много хлор, ако някой кихне от аромата ще го изгонят. Не дай си боже да текне супол на някое дете и ще го изгонят. А ако се изкашля го спрат да ходи на детска градина или училище. Как се извиняват отсъствия на здрави деца с бележка от родителя имат първо само на 10 отсъствия по семейни причини. Нека да има мерки, ама и медицинските лица в учебните заведения да не се прекалят ако някое дете кихне от толкова препарати
      • Му
        Мутренска работа
        0 0
        17:08, 11 мар 2020
        А някой е кихнал или пръднал в министерски съвет Боко Рапона директно ги гони мисирките. А какво остава някой да се разкашля. Виж за него може , даже и сокче ще му направят. Мутренска работа, какъвто и премиера , такава и държавата.
    • 8
      Ши
      Шити
      1 0
      14:13, 12 мар 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ши
        ****
        1 0
        14:17, 12 мар 2020
        С тези миризми дето ги използува Костова надвадесета градина ще убие целия персонал. Глоба за нея няма ли за замърсяване на въздуха
    • 9
      Пи
      Пипи
      1 0
      14:18, 12 мар 2020
      Ужасно лоша хигиена от нейна сърана
    Последни новини