От х:

Днес в x:

КЗК одобри покупката на строителната фирма АБ

Средно голямата строителна фирма АБ, спечелила няколко големи обществени поръчки, е на крачка от нов собственик - дружеството "Валирион".

В края на февруари Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е позволила "Валирион" да купи "Пътна сигнализация - България". Това става ясно от регистъра на антимонополния регулатор. Фирмите бяха подали заявлението си в края на януари. По закон срокът за произнасяне е пет седмици, в случая решението идва за 4. Това е леко нетрадиционно дълго, защото когато компаниите са близки до Делян Пеевски (какъвто е случаят с АБ), разрешението идва буквално за седмица, отбелязва Капитал, като публикува и справка за двете фирми.

"Пътна сигнализация - България" всъщност е собственик на редица компании, сред които и строителната АБ.

КАПИi - АБ АД

  • Собствен капитал 13,7
  • Печалба 1,8
  • Активи 47,6
  • Пасиви 33,8
  • Брой заети 251
  • Приходи 31,0

Пълен профил ›

Данните са за 2018 година и са по последния подаден отчет на дружеството. Сумите са в млн. лв.

Ключова сделка

Купуваната "Пътна сигнализация - България" в момента е собственост на Димитър Петков, който заедно с майка си и сестра си са собственици на "А.Д. холд", която печели търгове за мантинели на Агенция "Пътна инфраструктура". Фирмата има 5-6 служители в последните години и е на загуба. Тя обаче е ключова, защото притежава редица дружества, сред които "Менд" и "Пътстрой-97". Те от своя страна са собственици на 100% от акциите на АБ. Петков обясни пред "Капитал", че продажбата е търговско решение, плод на дълги разговори и постигане на пресечна точка. "Моментът и предложението, което ми направиха, бяха подходящи", каза той. АБ е акционерно дружество с интересна история. То участва в строителството на лот 3.1 на магистрала "Струма", в рехабилитацията на жп линията София - Елин Пелин и на отсечка от магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза. Последните й спечелени договори са за поддържането на магистрала "Марица" и на пътищата в област Хасково за следващите четири години.

За периода 2014 - 2019 г. дружеството е получило 47.5 млн. лв. за поддържането на хасковските пътища в обединение с "Бургас Пътстрой".

Дружеството имаше дългове към Национална агенция за приходите, но през 2016 г. подобри финансовите си резултати с кредити от Българската банка за развитие. По това време в бранша се коментираше, че строителната фирма е преминала под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски. 

КАПИi - ВАЛИРИОН ЕООД

  • Собствен капитал 0,1
  • Печалба 0,0
  • Активи 0,9
  • Пасиви 0,8
  • Брой заети 55
  • Приходи 1,0

Пълен профил ›

Данните са за 2018 година и са по последния подаден отчет на дружеството. Сумите са в млн. лв.

Кой е купувачът

"Валирион" не е широко разпознаваемо име в строителството. Собственост е на Цветан Чолаков, а съуправител заедно с него е Вилиана Валентинова Димитрова. Дружеството "Валирион" съществува от 2016 г., като приходите за последните години - 2018 и 2017, са 1 млн. лв. и 199 хил. лв. а печалбата е от порядъка на 20 - 30 хил. лв. Не е ясно как ще бъде финансирана сделката.

"Капитал" изпрати за втори път въпроси по имейл, но така и не получи отговор.

От регистъра на Камарата на строителите се вижда, че фирмата не е декларирала работи по обекти през последните години.

КАПИ профили
Корпоративните данни за дружеството са от информационния масив КАПИ. Достъпът до пълните фирмени и секторни профили са част от абонаментния план Капитал PRO.
Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини