От х:

Днес в x:

Васил Божков напуснал България със служебен паспорт?

Министерството на младежта и спорта (ММС) не е инициатор за издаването на служебни паспорти на бизнесмена Васил Божков и неговия бизнеспартньор и собственик на мажоритарния дял на ФК "Левски" Георги Попов. Това съобщиха от Министерството на младежта и спорта (ММС).

По-рано днес сайтът "Биволъ" съобщи, че двамата са използвали служебни паспорти при напускането на България. 

От спортното ведомство уточняват, че в края на януари 2016 г. от Българския съюз за физическа култура и спорт (БСФС) изпращат писмо до началника на политическия кабинет на министерството за съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на Божков и Попов, които са членове на УС на съюза. 

"В отговор спортното министерство информира МВнР, че БСФС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. ММС няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов", пишат от ведомството на Красен Кралев. 

В отговор на запитване на вестник "24 часа" до МВнР от ведомството на Екатерина Захариева са заявили, че Васил Божков и съдружникът му Георги Попов не са напуснали страната със служебни паспорти.

От МВнР не казаха дали двамата са притежавали подобни документи.

По информация на разследващия сайт "Биволъ", служебните паспорти на Божков и Попов са издадени на 26 август 2019 г. и анулирани на 17 февруари 2020 година. Документите били издадени заради писмо от Спортното министерство.

До момента обвиненията на Божков са общо 11 - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Прави се проверка и на колекцията на Божков, регистрирана на фондация "Тракия".

Самият Божков се намира в Обединените арабски емирства, където вече бяха изпратени преведените на арабски документи за неговата екстрадиция. В ареста се намира и жената на Божков - Елена Динева, а на сина му Андон Божков бе наложена гаранция от 1 млн. лв. Обвинени по случая са и други бизнеспартньори на Васил Божков, както и двама бивши председатели на Комисията по хазарта.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини