От х:

Днес в x:

Бум на коронавируса в Италия, в България няма

"Културният човек спазва 14 дни карантина. Правителството осигури болнични. И какво научаваме? Върнали се от Италия и тръгнали по зъболекар, като забравят да кажат, че са били там." Това коментира днес шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев и призова за отговорно отношение на гражданите към инструкциите от Националния оперативен щаб.

"Това трябва да е първото изречение, и то по телефона: "Върнах се от Италия преди 4 дни, сега съм в карантина и от два дена имам симптоми." А не: "Я да ме прегледаш", "Ей, забравих да ти кажа, че преди три дена се върнах от чужбина", посочи той.

Коронавирусът се развива за няколко дни. Ако през това време се наблегне на антиоксиданти и на витамин D, нещата тръгват в по-добра посока. Ако се вземат мерки още в началото, изходът е по-добър, каза още специалистът.

Той отново припомни, че най-внимателни трябва да бъдат хората, които се връщат от рискови държави или са били в контакт с хора от такива райони.

Резултати от пробите

И днес всички проверени проби в трите лаборатории са показали отрицателни резултати, съобщи шефът на щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Във ВМА са обработени 12 проби, в Националната референтна лаборатория - 12 и в лабораторията във Варна - 3.

Продължава да се прави междулабораторен контрол за засичане на резултатите. 

Междувременно във ВМА са приети 11 души. Двама, чиито контролни проби след карантината са отрицателни, са освободени. Други трима са пред освобождаване днес, каза още проф. Мутафчийски. Той потвърди, че се разширява кръгът на лицата, които ще бъдат тествани за коронавирус.

Готовността на болниците

По думите му най-притеснително е, че инфекциозните отделения на много места в страната с пълни с болни от грип, затова щабът ще изпрати писмо за бърза реакция от здравното министерство да се проучи готовността на областните болници за разкриване на допълнителни легла, тъй като трябва да се осигурят места при евентуална поява на коронавирус.

Капацитетът на Инфекциозната клиника във ВМА е изчерпан, но болницата разполага с още 40 легла след закриване на психиатричната клиника.

"Имаме достатъчно тестове и методите, които ползваме са такива, каквито ползват в цял свят", уточни проф. Мутафчийски.

Специалистите

"Грижата за пациентите не се осъществява само от инфекционисти, още повече при дефицита от специалисти. Системата, която сме създали във ВМА и ще бъде приложена и в другите болници, е да има консултант инфекционист, останалото се поема от лекар с общ профил, с пулмология, профил "Вътрешни болести", каза шефът на оперативния щаб и на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

Той съобщи и че през последното денонощие в Италия има скок на заразените - 589 случая. Смъртните случаи вече са 107. Иран много бързо догонва тези стойности. В Германия и Франция са близо 300 болните от коронавирус. Първи случай е регистриран в Словения. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ба
    Бат Никалай Сапунев
    2 -1
    10:02, 5 мар 2020
    Този Мутафчийски доктор ли е или воиенен защо е намъкнал тази униформа да не ми да идва от фронта в Сирияу
  • 2
    Ка
    Каркачана
    2 0
    10:04, 5 мар 2020
    В България вирус няма и няма да има защото имаме анти вирус --БОЙКОБАТМАН
  • 3
    Не
    не може да нямаме
    3 0
    13:06, 5 мар 2020
    Или нещо не правят както трябва или прикриват.Не може да нямаме случаи.Вече почва да става смешно - от генотипа ни било, какви са тия глупости.
    • Ще
      ще имате
      0 0
      21:42, 5 мар 2020
      спокойно
Последни новини