От х:

Днес в x:

Фейсбук създава собствена електронна платежна система

Американската компания „Фейсбук“ разглежда възможността за създаване на своя собствена електронна платежна система, след като властите на страните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) възприеха негативно проекта за пускане в обръщение на криптовалутата Libra, съобщава в сряда агенция Bloomberg, като се позовава на свои неназовани източници.

Според информацията, новата платежна система, която ще бъде създадена на базата на електронната валута Libra, „ще позволява транзакции в щатски долари, евро и други валути“. Според агенцията консорциумът Libra Association, състоящ се от повече от 20 компании и организации, включително Facebook, скоро официално ще обяви новата концепция на проекта.

Според Bloomberg, Facebook обаче не е изоставил идеята за създаване на собствена криптовалута. „Тук не става въпрос за изоставяне на първоначалния проект, а за неговото разширяване“, обяснява източникът на медията. В същото време Bloomberg подчертава, че ако проектът Libra доведе до създаването на платежна система, а не глобална криптовалута, тогава обикновените американски граждани няма да видят голяма разлика в сравнение със съществуващите системи от типа PayPal.

Facebook обяви през юни 2019 г., че планира да пусне Libra през 2020 г. Според представители на компанията извършването на дигитален превод на валута ще бъде толкова просто, колкото изпращането на текстово съобщение до телефона. Функционирането на новата валута ще се базира на блокчейн технологията - децентрализирана база данни, чиито устройства за съхранение не са свързани към общ сървър.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви през юли, че администрацията на САЩ „изразява много сериозна загриженост, че Libra може да бъде използвана от перачи на пари и финансисти на тероризма. Ръководителят на Белия дом Доналд Тръмп отбеляза, че тази криптовалута ще има „ниска стабилност и надеждност“. Министрите на финансите на Г7 предупредиха, че Libra може да повлияе неблагоприятно върху функционирането на международната парична система.

В началото на октомври стана известно, че редица компании са излезли от проекта на Facebook за създаване на Libra, включително Visa, Mastercard, eBay и PayPal.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини