От х:

Днес в x:

БСП тегли половин милион кредит за вътрешните избори. Преглед на печата

24 часа

БСП тегли половин милион кредит за вътрешните избори

Половин милион лева кредит тегли БСП заради вътрешните си избори за председател на партията, които ще се проведат на 26 април.

Решението е на Изпълнителното бюро, за да се покрият разходите по организацията на вота, докато дойде първият транш за тази година от държавната субсидия. Това се очаква да стане към средата на април, а "Позитано" 20 има нужда от средства сега, за да се плати за изработването на бюлетините и урните, транспортирането им от и до избирателните секции, както и за храна на членовете на изборните комисии в деня на вота. Иначе те ще работят на доброволни начала.

Труд

Връщат ни 20% от сметките за парно

Приблизително 20 на сто от сумата, която сме платили по старите си сметки за парно, трябва да ни върнат топлофикационните дружества заради намалението на цената на природния газ.

Предстои Комисията за енергийно и водно регулиране да изчисли с колко точно ще се намали цената на газа от 5 август м.г. до края на март. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" обяви, че намалението няма да е еднакво за всички месеци. "В някои месеци намалението ще е 35%, в други - 25%, в зависимост от динамиката на пазара и на котировките", коментира той. 70 на сто от цената на топлинната енергия се определя от цената на газа. Така от началото на отоплителния сезон - от октомври до края на март, средното намаление на разходите за газ ще е с 30 на сто. Или сметките показват, че това ще се отрази с близо 21 на сто на крайната сметка за отопление.

Монитор

По един сигнал на ден за бито животно

Този ръст обаче не се дължи на увеличаването на случаите на този вид престъпления, а по-скоро на нарастващото доверие на гражданите у зоополицията и реагирането им при забелязването на насилие над животните, коментираха от вътрешното министерство.

Трябва да бъде изяснено къде е настъпило то, да бъде посочена информация относно извършителите и колко на брой са те, дали има опасност за здравето или живота на други хора или животни и методът, по който е извършено насилието върху животното - с огнестрелно оръжие, хладно оръжие, подръчни средства, отрова или друго. Ако насилникът е използвал превозно средство, е важно да се посочат и данни, свързани с вида му, марката, модела, цвета, отличителните белези и регистрационния номер, както и посоката на движение, за да може той да бъде разкрит възможно най-бързо. Колкото по-бързо и подробно се представи информацията, толкова по-големи са шансовете извършителят да бъде разкрит и задържан.

Сега

Чужди туристи се оказаха под ненужна карантина в Русе

Слабите географски познания в здравната инспекция в Русе доведоха до ненужна карантина на десетина чужди туристи, съобщи Би Ти Ви.

Туристите били от Сингапур и влезли в България през Русе на път за Велико Търново, където имали запазен хотел. Те били без грипни симптоми, но здравните инспектори в Русе информирали колегите си във Велико Търново, че трябва да ги изолират в хотела им.

Във Велико Търново правилно преценили, че Сингапур не е сред опасните локации и не приложили ограничението. В Русе пък признали, че сбъркали Сингапур с Хонконг и действали като за пристигащи от тази територия. В крайна сметка карантината на туристите е продължила около час.

Капитал дейли

Кризисният щаб изследва 200 болни с грип и за коронавирус

Националният оперативен щаб взе решение да изследва за коронавирус 200 пациенти с вирусна инфекция, които вече лежат в инфекциозните отделения, съобщи председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Дума

Търсят как да спрат и партийните телевизии

На фона на продължаващите проблеми с разпространението на печата, властта търси начин да ограничи и партийните телевизии. Сайт обяви, че предложение на една от експертните групи за изменения на Закона за радиото и телевизията предвижда партии да не могат да са доставчик на медийни услуги. Подобен ход ще закрие БСТВ, "Атака", "Скат", "България 24" и "7/8" или поне ще доведе до трикове с регистрациите на собствеността им. Източници на ДУМА твърдят, че експертната група няма доклад, тъй като няма консенсус по редица въпроси.

Представителите на БСП в медийната комисия не са получавали подобни текстове и са категорично против рестрикции, които застрашават свободата на словото. Вежди Рашидов от ГЕРБ обеща публичен дебат по всички предложения.

Стандарт

Чакат се две вълни на коронавируса

Експерти от най-голямата банка в Русия, Централнта и Източна Европа - Сбербанк, са съставили математически модел на разпространението на вируса, съобщи ТАСС. Според шефа на кредитната институция Герман Греф се чакат две вълни на вируса - пролетна и есенна.

През лятото ще има забавяне на инфекцията, но щом се захлади, тя отново ще се учести, твърди банкерът. Според него за икономически активното населението заплахата не е голяма, защото до 40-годишна възрраст болните са малко, но затова пък ще страдат финансовите показатели, а оттам и държавите като цялост.

Земя

Отново грипна ваканция в редица населени места в страната

В редица населени места учениците излизат в грипна ваканция заради повишения брой на заболелите, съобщи БНР. По препоръка на здравните власти до 6-и март, петък, включително, във всички училища в областите Бургас, Шумен и Перник се прекратяват учебните занятия. Препоръка да не се учи до края на седмицата заради повишаване на заболеваемостта от грип има и за училищата в общините Варна и Благоевград. До 6-и март е преустановен учебният процес и в габровските общини Дряново и Трявна. До днес ваканцията за учениците в добричката община Дългопол, както и в силистренската община Дулово. до 6-и март, включително, всички училища в община Варна затварят врати. Заболелите са 168 на 100 000, преобладава грип тип Б. Предприемат се и ограничителни мерки за свижданията в болниците и в детските и в женските консултации.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини