От х:

Днес в x:

Превенция срещу дрогата: Деца учат обичаите за Баба Марта и Заговезни

    В магията на българските народни традиции на Първи март и Сирни Заговезни се потопиха днес част от децата от хасковското училище „ Любен Каравелов“.

    От етнографите от Хасковския регионален исторически музей Маргарита Цветкова и Диляна Пецова те научиха за обичаите на фона на неповторимата атмосфера на Паскалевата къща-едно от бижутата на културно-архитектурната памет на Хасково.

    Към онези стари времена, когато хората спазвали стриктно обичаите, предадени от бабите им, заради поверията за зли сили, които трябва да бъдат прогонени или пък заради вярванията, че така ще имат повече здраве и берекет, ги върнаха със звука на гайдите си връстниците им от формацията към Младежкия център с ръководител Филип Филипов.

    Организатор на фолклорния урок е екипът на Превантивно- информационен център по наркотични вещества- Хасково.

    С това събитие стартира модулът "Пазители на историята и традициите", чиято цел е превенция на рисковото поведение при подрастващите. Идеята е чрез позитивните емоции да се формират ценности за принадлежност към род и родина, децата да придобият национална идентичност, да се научат на уважение към традициите и семейството.

    Легендите за Баба Марта, символиката на хамкането и хвърлянето на чавгите, типични за Заговезни, научиха момичетата и момчетата, които се включиха в инициативата днес. Те прескочиха и огъня за здраве в двора на Паскалевата къща, както тази година на първи март ще направят хората по селата. Усукаха и бял с червен конец за мартенички, които българите си вързват, пак за здраве, на първи март. Тази година двата празника съвпадат като ден и на първи март ще бъдат отбелязани заедно.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ба
      Бай Грозю
      5 -1
      23:11, 28 фев 2020
      Браво, така се съхранява българщината

    Още новини

    Последни новини