От х:

Днес в x:

НАТО подкрепи Турция, призова Русия и Асад да спрат офанзивата в Идлиб

Генералният секретар на НАТО призова Русия и "режимът на (сирийския президент Башар ал) Асад) да спрат атаките" в Идлиб, принудили стотици хиляди да напуснат домовете си, и да "уважават международното право".

"Съюзниците от НАТО предоставиха подкрепа на Турция", помагайки ѝ да укрепи въздушната си отбрана, и ще продължат да търсят други решения, каза той 

"Призоваваме ги да спрат офанзивата си.
 Да спазват международното право.
 И да подкрепят усилията на ООН за мирно решение.

Тази опасна ситуация трябва да бъде прекратена, за да се избегне по-нататъшно влошаване на ужасяващата хуманитарна ситуация в региона и да се даде възможност за спешен хуманитарен достъп за хората, попаднали в капан в Идлиб. Призоваваме незабавно  възобновяване на прекратяването на огъня от 2018 г.

Днешната среща е знак за солидарност с Турция.

Турция е съюзникът на НАТО, най-засегнат от ужасния конфликт в Сирия, който претърпя най-много терористични атаки и в който живеят милиони бежанци.

НАТО продължава да подкрепя Турция с редица мерки, включително чрез увеличаване на нейната противовъздушна отбрана, което помага на Турция срещу заплахата от ракетни атаки от Сирия.

Благодаря на Турция, че редовно информира съюзниците за ситуацията в Сирия.

Съюзниците ще продължат да следят събитията по югоизточната граница на НАТО много отблизо."

Това написа в изявление генералният секретар на НАТО след срещата на посланиците по чл. 4 от Северноатлантическия договор, свикана от страна членка заради притеснения за сигурността ѝ. Едва шест пъти е имало такива заседания, голяма част от тях по искане на Турция.

Междувременно Руските Фрегати "Адмирал Макаров" и "Адмирал Григорович", снабдени с прецизно оръжие - ракетния комплекс "Калибър-НК",  "извършват планов преход от Севастопол към далечна морска зона, където ще влязат в състава на постоянната групировка на ВМФ в Средиземно море", обяви пресслужбата на Черноморския флот. Според съобщението двете фрегати са започнали преминаване през Босфора и Дарданелите, като преди това екипажите им са извършили редица бойни учения в акваторията на Черно море. "Адмирал Есен", друга руска фрегата от същия клас, е разположена в Средиземно море от декември м.г., припомниха от пресслужбата на Черноморския флот.

Кадри със сирийски мигранти, които се придвижват към границите на България и Гърция се появяват от снощи. И София, и Атина обявиха, че ще засилят мерките за сигурност, в очакване на възможен мигрантски поток.

Външното министерство в Турция предупреди, че мигрантският натиск към Европа само ще се засили, ако ситуацията в Идлиб се влоши. Броят на придвижилите се сирийците от провинция Идлиб към границата с Турция е близо 1 млн. за три месеца. Около милион и половина е размерът на тази бежанска вълна от април 2019 насам, което е половината от населението на провинцията.

Охраната на посолството на Москва в Анкара, както и на "други задгранични институции в Турция", бе подсилена, съобщи, цитирана от ТАСС, пресаташето на мисията Ирина Касимова. Тази нощ група хора се събраха пред генералното консулство на Русия в Истанбул със скандирания "Путин е убиец" заради смъртта на 33-ма турски войници при сирийски въздушен удар. Москва контролира част от въздушното пространство на Сирия по силата на съглашение с Дамаск.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    21
    21
    2 -6
    19:47, 29 фев 2020
    путин е убиец, непочтен боклук , крадецът на крим... Виж коментара
    • Жа
      Жалко
      6 -2
      20:58, 29 фев 2020
      Че като те е изсра-ла к-ур-вата не ти е извила врата
    • 55
      55
      1 -2
      15:07, 1 мар 2020
      за майка ти ли става въпрос бе мелез , тя се опита да му извие главичката ,НО като видя рязяния калашник направи го с устни.скоро ще вземем източна румелия.
  • 2
    Бе
    Без жалко
    2 0
    22:00, 1 мар 2020
    За теб става въпрос бе, не за майка ми , май...ти да *** долен изрод.
Последни новини