От х:

Днес в x:

Йовковци прогониха злите зимни духове с пъстър Фашинг-карнавал

Днес - 27.02.2020 година учениците от СУ „Йордан Йовков” отпразнуваха за втори път немския празник „Фашинг”, носещ наименованието „Фашинг в моето училище”.

“Фашинг” е карнавал характерен за Германия и Австрия. Той се празнува всяка година през последната седмица на месец февруари и поставя началото на Великите пости. След края на празника започват и самите пости, така “Фашингът” се явява олицетворение на охолство и веселие преди началото на смирения християнски празник Великден. Вярва се също така, чезлите зимнидуховетрябвадасеизгонят, зададойдепролетта и затова празникът от векове се свързва с пробуждането на природните сили и с надеждите за плодородие и благополучие.Хоратасемаскират, празнуват и севеселятпрединачалотонадългиявеликденскипост.Идеятанамаскирането е,лошотоданетепознае и даизбягаоттеб.

Водени от тази идея Йовковци се превъплътихав известниличности, приказни, литературни и филмови герои на типичния за Германия  празник - "Фашинг", като по този начин те символично изпратиха зимата и посрещнаха пролетта.Неговиорганизаторибяхаучениците от Клуб „Опознай Германия” по проект „Подкрепа за успех” с ръководител госпожа Станислава Иванова. През целия ден из коридорите на училището дефилираха герои и персонажи катоПипи дългото чорапче, Мини Маус, Афродита, Зоро, калинки, клоуни, нинджи, пирати, гадетелки, ангели и дяволи, лекари и  войници, които заредиха малки и големи с пролетно настроение.

Речта на водещите –Мерджан Моллахасан от X „Б” клас  и Джихан Азис от IX „Б” клас на немски и български език постави официално в 14:00 часа началото на празника под мотото: „Заредете се с добро настроение и доведете вашите приятели!” В пъстрия физкултурен салон учители и ученици се снимаха, веселяха и вдигаха много шум, така както повелява самият Фашинг.Участниците от Клуб „Опознай Германия” представиха информация за празника на останалите ученици. Всяка година на 11 ноември точно в 11 часа и 11 минутисе поставя началото на карнавалния сезон в Германия. Тогава се избират принцът и принцесата на Фашинга. В ролята на тези персонажи се въплътиха ослепително красивата Емел Селим от VIII „Б” клас и Джихан Азис от IX „Б”, които обявиха темата на тазгодишния карнавал – „Клоуни с балони”.Същинският сезон започва на 1 януари. ТритеосновниднинаФашинга, в които местните жители и гостите на страната имат възможност да се отпуснат и насладят на живота, са:Weiberfasnacht (женският карнавал), Rosenmontag (Розовият понеделник - денятнаголемитепаради) и Fastnacht (“Нощнапостене”), новсъщностточно в тази нощ хоратаядат, пият и шумносевеселятотсърцецялден и цялавечер.Танцитеприключват точно в полунощ, когатоAschermittwoch (ПепелявасрядаследЗаговезни) известяваначалотонапостите.

Немските градове, в които празненствата за Фашинга се ползват с огромна популярност – Майнц и Кьолн се превърнаха в имена на двата отбора.Публикатаимаше възможността да се наслади на увлекателните състезания, луди танци и весели игри, като „танц със столове”, „танц с балони”, „цъкаща бомба с часовников механизъм”,„бинтована мумия” и многодруги. За доброто настроение на присъстващите допринесе невероятната фашинг-музика, която изпълни следобеда с много положителни емоции и смях.

С интересни костюми и маски учениците пресъздадоха успешно емоцията и настроението на традиционния немски празник.Така с песни, танци, игри и веселие се стигна и до кулминацията на тържеството–номинациите за най-атрактивен костюм. След кратко дефиле жури с председателгоспожа Недялка Кюпрюджиева - директор на учебното заведение оцени най-интересните и нестандартни костюми, които получиха грамоти, награди и бурни аплодисменти от публиката.

Празнуването на Фашинга е една от най-старите традиции в Германия, която радва всички с неизчерпаемата жизненост на младостта. За възпитаниците на СУ „Йордан Йовков” то ще остане забавно изживяване, свързано с незабравими спомени и вълнуващи моменти. 

клуб Журналист и клуб Фотосвят


 


 


 

   



 



 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини