От х:

Днес в x:

Личните лекари: Не издаваме болнични за домашна карантина

Лични лекари алармираха, че не могат да издават болнични листове за т.нар. доброволна карантина на лица, завърнали се от страни с разпространение на новия коронавирус. Обяснението им е, че за да издават болнични за това, трябва да се промени Наредбата за борба със заразните заболявания и да се включи в нея коронавирус Covid-19.

Това съобщи пред БНР д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Все още няма решение на въпроса какъв ще е редът за поставяне под домашна карантина на граждани, пристигащи в България от региони с установено високо разпространение на новия коронавирус. Става дума за хора, при които липсват симптоми на заболяването.

Заинтересовани институции вчера започнаха дискусия по действащата нормативна уредба и възможностите, които тя дава за карантина в домашни условия. Единодушно решение не беше постигнато. Дебатите продължават и днес.

Няма как да се позовем на сега съществуващите документи, така че ще изчакаме решението на министерството на здравеопазването и на кризисния щаб - дали ще включат това заболяване, и ако да - при какви условия, за кои пациенти. Задаваме въпроса как ще бъдем уведомявани, че човекът наистина е бил на въпросното място, отбеляза д-р Николова.

Необходимо е да се уточни дали коронавирус Covid-19 може влезе в категорията на ТОРС (тежък остър респираторен синдром) и пациентите, за които се приеме, че са заразоносители да получат карантина въз основа на този синдром, който е включен в Наредбата за борба със заразните заболявания, обясни д-р Николова.

Пред bTV лекарят каза, че в този кризисен момент се говори за икономическа целесъобразност, а трябва да се говори за медицинска целесъобразност. Когато сме изправени пред епидемия, в университета са ни казвали, че епидемията се решава от мерките, които се вземат преди тя да влезе в страната, заяви д-р Николова.

В Италия - страната с най-много случаи на коронавирус Covid-19 в Европа, болничните на хора под карантина, наложена от властите, се заплащат.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова каза по bTV, че отговорът на въпроса дали ако човек е бил в засегната държава, но няма симптоми, може ли да получи болничен за домашна карантина, е отрицателен. Самото твърдение "Бил съм в Милано преди три дни", не е основание за поставяне под карантина, а още по-малко за издаване на болничен лист, отбеляза адвокат Шаркова. Тя се аргументира със закона за здравето, включително определението за най-ниската степен за възможен случай на коронавирус, което изисква човек да има и симптоми.

Синдикатите на свой ред категорично настояват, че на тези хора трябва да се плащат болнични. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" изтъкна, че трябва да се знае в кои държави не се препоръчва пътуване, а след това да се изисква дисциплина и отговорност. Аргументът да не се изплащат болнични е единствено финансов, за да не остане без пари фондът на НОИ, който отговаря за болничните и майчинствата, отбеляза Григорова.

Законът урежда болничен при карантина, има наредба и в закона за социално осигуряване. Компетентните институции би следвало да издадат указания какво ще се разбира под карантина - и какви са всички рискове, за да се знае какво се прави, каза представителят на бизнеса Жасмина Саръиванова, главен експерт "Индустриални отношения" в БСК.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини