От х:

Днес в x:

Борисов: Държавата няма как да плаща "доброволната карантина" на недисциплинирани хора

Няма как държавата да плаща доброволната карантина на хора, които не искат да се дисциплинират и продължават да пътуват.

Това заяви премиерът Бойко Борисов от Александруполис, където бе на посещение, по повод болничните на хората, потенциални носители на коронавирус, предаде "Фокус".

Малко преди това депутатите му бламираха министър Кирил Ананиеив и се изказаха в подкрепа на болничните в случай на карантина.

"Как да бъде решен проблемът? Личните лекари решават. Сутринта гледах как един казва: "Аз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция", добави Борисов. И запита: "Трябва ли след това ние всички да му платим за това, че не иска да е дисциплиниран или не иска да изчака? Държавата – това сме всички ние", подчерта премиерът.  

Борисов смята, че в най-скоро време ще има решение срещу коронавируса, тъй като целият свят е поел ангажимент да се справи със заболяването, като създаде ваксина.

Вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че тези, които се връщат у нас от държави, засегнати от коронавируса, трябва да са под "доброволна карантина" и това ще е за сметка на отпуската, тъй като не може да им се издаде болничен. 

Ананиев обясни, че това важи за хората, които нямат симптоми, но се връщат от рискови дестинации. Тъй като нямат проява на болестта, нямало нормативно основание да се издаде болничен. Затова те ще трябва да уведомят работодателя си и да излязат в платен или неплатен отпуск за 14 дни.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Co
    covid
    4 0
    18:51, 26 фев 2020
    Ако човек си е плащал здравните вноски ще плащате като попове, крадлива олигофренска мутро.
Последни новини