От х:

Днес в x:

Здравните служби в САЩ предупредиха американците да се подготвят за разпространение на коронавируса

Федералните здравни служби издадоха съобщение във вторник, с предупреждават, че американците трябва да започнат да се подготвят незабавно, че може да са необходими по-агресивни, драстични мерки, за да се спре разпространението на новия коронавирус в САЩ. То бе разпространено от американски медии. Кметът на Сан Франциско вече обяви извънредни мерки за подготовка, въпреки че в града няма нито един случай на заразяване с корона вирус.

Предупреждението идва в отговор на огнища на коронавируса извън Китай, включително в Иран, Япония, Южна Корея и Италия, за които представители на службите твърдят, че са повишили вероятността от появата на епидемии в САЩ.
  
"Вече въпросът не е толкова дали това ще се случи, а по-скоро кога ще се случи и колко хора в тази страна ще имат тежко заболяване", д-р Нанси Месоние от Центровете за контрол и превенция на заболяванията каза пред репортери по време на брифинг.

Докато агресивните мерки като ограниченията за пътуване и първата федерална карантина през половин век вероятно забавят пристигането на коронавирус в САЩ, Месонние каза, че ще са необходими още по-натрапчиви стъпки.

"Молим американската общественост да работи с нас, за да се подготви с очакването, че може да стане лошо", каза Месоние.

"Разговарях със семейството си на закуска тази сутрин. И казах на децата си, че макар да не мисля, че в момента те са изложени на риск, ние, като семейство, трябва да се подготвим за значителни ограничения в живота ни",  тя каза.

Тези мерки могат да включват затваряне на училища, спиране на работа в офиси и компании и отмяна на големи събирания и публични събития, предупреди тя.

"Разбирам, че цялата тази ситуация може да изглежда затруднителна и че нарушаването на ежедневието може да е тежко, но това са неща, за които хората трябва да започнат да мислят сега“, каза Месоние.

Така че американците трябва да започнат да правят планове да се грижат за децата си, ако училищата и дневните центрове бъдат затворени, каза тя. Те трябва да говорят със своите работодатели как биха могли да работят от вкъщи. И те трябва да установят дали е възможна медицинска помощ от разстояние, например чрез телемедицина, каза Месонние.

Тя подчерта, че настоящият риск остава нисък. Почти всички случаи, възникнали в Съединените щати, са сред пътуващи, заразени в чужбина. Освен това, винаги има вероятността коронавирусът да започне да отшумява с пролетта и лятото.

Специалистите по инфекциозни заболявания казват, че 80% от случите протичат леко, не по-тежко от обикновената настинка.

Досега има 14 потвърдени случая на Covid-19 в САЩ и 40 други случая сред хора от круизния кораб "Diamond Princes", които са репатрирани в САЩ. Има и три случая сред репатрираните от провинция Хубей в Китай, където респираторният вирус се появи преди месеци.

Миенето на ръце със сапун и вода продължава да бъде основна препоръка за защита от вируса, тъй като абразивността на сапуна помага да се премахнат инфекциозните частици от ръцете. Експертите казват, че често носените хирургически маски не са много ефективна защита. Тежка маска, наречена респиратор N95, е значително по-добра защита, но е неудобна за носене и може да затрудни дишането.

Освен ако не е належащо, не се препоръчва пътуване до Китай и Южна Корея, страни, които са наблюдавали най-голям брой случаи.

Но тъй като има толкова много неизвестни, държавни и местни служители и средностатистическите американци трябва да бъдат подготвени, каза Месоние.

Американският министър на здравеопазването и хуманитарните служби Алекс Азар заяви на брифинг във вторник, че непосредственият риск за широката американска общественост остава малък, но това може да се промени бързо.

Той посочи неотдавнашното разпространение на болестта в страни извън Азия, което той нарече "дълбоко обезпокоително".

В понеделник Белият дом поиска 1,25 милиарда долара ново финансиране от Конгреса и разрешение за пренасочване на още пари, за да получи очакваните 2,5 милиарда долара за спешни случаи, подготовка и действия. Азар каза, че парите ще отидат за изучаване на вируса, щатска и местна готовност, разработване на терапевтични лечения и ваксини и подготовка на запас от лични предпазни средства, като маски.

Заместник-директорът на CDC д-р Ан Шухат заяви, че предпазните мерки в САЩ работят, както се вижда от ниския брой случаи в страната досега.

Това е моментът да подготвим обществото в САЩ, каза тя. За повечето пациенти, които развиват COVID-19, обясни Шухат, подходящата грижа би означавала изолация в дома, като се използват здравни заведения само според нуждата - за възрастни хора и за тежки случаи или други медицински състояния.

"Настоящите глобални обстоятелства предполагат, че този вирус вероятно ще предизвика пандемия", каза тя, като в този случай ще бъдат приложени специфични местни стратегии за забавяне на разпространението.

Шухат заяви, че властите отдавна се подготвят за подобни заплахи. Тя посочи стратегии като измиване на ръцете, социално дистанциране и оставане вкъщи, когато сте болни - същите препоръки като при сезонния грип или пандемията на H1N1 през 2009 г.

И Азар, и Шуката използват израза „радикална прозрачност“, за да опишат подхода към заразата и обещаха чести брифинги.

"От първия ден казваме, че не можем херметически да запечатваме Съединените щати. Винаги сме казвали, че очакваме да видим повече случаи", каза Азар.

"Хората не трябва да изпадат в паника, когато видят нови случаи. Те трябва да знаят, че правителството им предвижда, че ще ги има, и имаме планове", добави той.

В изявление в края на вторник Белият дом заяви, че се е срещнал със здравни служители от повече от 30 щата и територии, за да им благодари за действията им в отговор на коронавируса.

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
07 апр 2020
Последни новини