От х:

Днес в x:

Bellingcat: Единият от отровител на Гебрев е бил в руската мисия към СТО

Един от тримата агенти на руското военно разузнаване ГРУ, които България обяви за издирване във връзка с покушението срещу Емилиян Гебрев, е действащ дипломат, служител в руското представителство към Световната търговска организация. Това показва съвместно разследване на групата Bellingcat, швейцарския сайт Tamedia и руския The Insider.

Става дума за руски агент, когото страната ни обяви за издирване под името Георгий Горшков, но истинското му име е Егор Гордиенко. Според разследващата група, освен в отровителството на Гебрев, той е участвал и в други операции на ГРУ в чужбина, включително в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. Гордиенко е с дипломaтически ранг на трети секретар.

Уточнява се, че мъж с паспорт на името на Георгий Горшков е бил в България заедно с Денис Сергеев ("Федотов") през април и май 2015 г. - по времето, когато са предприети два опита за отравяне на Гебрев.

В действителност с паспорта на "Горшков" през 2010-2015 г. е пътувал Егор Гордиенко. Той е участвал в операцията по анексирането на Крим. През 2014 г. е получил апартамент в сградата, в която е живеел Александър Мишкин - друг участник в отравянето на Скрипал. След 2015 г. Гордиенко отново е пътувал в чужбина с паспорт на свое име, а от 2017 г. е акредитиран като член на руската мисия към Световната търговска организация.

Кейт Рокуел - официален представител на СТО, потвърди пред Tamedia, че Егор Гордиенко е акредитиран към СТО като член на руската делегация и е трябвало да работи до края на 2020 г., но е напуснал мисията в 2018 г.

Той е напуснал Женева набързо - на следващия ден, след като Bellingcat публикува разследването си за отровителите на Скрипал. Веднага след това Гордиенко се е явил в централата на ГРУ.

Разследващите уточняват, че докато е бил в Женева той често се е срещал с Анатолий Чепига ("Боширов"), Александър Мишкин ("Петров") и Денис Сергеев.

Пресаташето на руската мисия към СТО заяви, че няма никаква информация за Гордиенко.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
07 апр 2020
Последни новини