От х:

Днес в x:

Общините проучват готовността на гражданите да теглят кредити за саниране на еднофамилни къщи

Мерките ипрограмите за енергийна ефективност бяха обсъдени днес на заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие (ОСУЕР) към Областна управа Смолян. В рамките на днешното заседание, членовете на ОСУЕР на област Смолян гласуваха и приеха Областната програма за енергийна ефективност и възобновяеми източници за периода 2015-2025 година, като през 2020 година се извърши актуализацията й, съобразно нормативните документи в областта на енергийната ефективност и програмите на общините.

Според зам.-областния управител Андреан Петров програми за теенергийна ефективност имат реален ефект. „Хората се убедиха, че от дейностите за повишаване на енергийната ефективност има реален ефект. Санирането, смяната на отоплителната система, всички енергийно-ефективни мерки, които се въвеждат в обществените и жилищни сгради, улично и парково осветление, спомагат значително както за намаляване на вредните емисии и замърсяването на околната среда, така и за намаляване разходите за енергия.“

Представители на общини от област Смолян докладваха за реализираните проекти, участие, етапи и напредък в настоящи проекти в областта на енергийната ефективност.

Трябва да се проучи интересът на жителите от отделните общини към евентуална програма за ползване на нисколихвени банкови кредити с цел саниране на еднофамилни къщи, подчерта Петров.

„Важно е ние да подадем обратна връзка към Министерства и към Агенцията за устойчиво енергийно развитие, за да се има предвид нагласата на хората, когато се вземат решения. Не би било ефективно да се изготви програма, която в последствие да не се реализира, поради липса на обществен интерес.“

Петров призова общините, попълвайки годишните си отчети и в писмата до Областна управа във връзка с енергийната ефективност, да отразяват интересът и нагласите на гражданите към програмите в тази сфера, за да се търсят оптималните решения. Той обърна внимание и върху въпроса, свързан с изграждане в региона на станции за зареждане на електрически автомобили, които все повече навлизат на българския пазар.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини