От х:

Днес в x:

Енергийният министър: До края на 2025 г. ще има пълна либерализация на енергийния пазар

България е поела ангажимент към Брюксел - пълната либерализация на енергийния пазар у нас да приключи до края на 2025 г., заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусия в парламента. 

„Една от най-важните стъпки до пълната либерализация е свързана с реалното излизане на потребителите от регулирания пазар към свободния пазар“, посочи Петкова.

Тя подчерта, че пред държавата ни няма много време, тъй като до края на март трябва да сме изготвили съответните законодателни промени и текстове. 

"На свободния пазар трябва да излязат всички небитови потребители на 30 и над 30 киловатова присъединена мощност", заяви председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. 

Николов подчерта, че министерството на енергетиката и това на труда и социалната политика трябва да изработят механизъм за идентификация и защита на енергийно бедните.

Излизането на свободния пазар ще засегне 54 998 небитови потребители и малко над 3000 битови потребители. Фризьорски салони, ателиета няма да излязат на свободния пазар, тъй като не ползват твърде много енергия, обясни председателят на енергийната комисия. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини