От х:

Днес в x:

Пътници от четири дестинации се водят рискови за коронавирус на границата ни с Турция

    Пътници от Италия, Китай и Тайван се водят като „рискови“ за пренасянето на коронавирус у нас, специално се наблюдава и пътникопотока от Хонконг. Затова всички те ще минават през преглед на българо -турската граница.

    От днес на ГКПП „Капитан Андреево“ дежурят инспектори от Регионалната здравна инспекция в Хасково, а всички гранични полицаи и митничари извършват проверките с предпазни маски и ръкавици, посочи заместник-началникът на пункта Яни Пейчев.

    „Много съм благодарна на Гранична полиция, организирахме всичко в първото ни дежурство по границата, което започна от днес в 8 часа. От Гранична ни определиха помещение, разпределихме си взаимно задачите какво и как трябва да се случва при проверките. Следващият екип, който застъпи на смяната, вече ще работи по-спокойно“, отбеляза епидемиологът д-р Снежана Иванова, която е директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ -Хасково. Заедно с нейна колежка от Свиленград бяха първият здравен екип в 24 часовите дежурства, които ще се дават по границата ни с Турция от днес. На денонощие ще се сменят по два екипа здравни контрольори.

    Служителите на РЗИ са на първа бариера на трасето „вход“ към България от Турция. Работят със специални екипи и защитни маски. Измерват телесната температура на пътниците с безконтактен термометър. Процедурата трае около три секунди. За всеки, преценен като рисков пътник, здравните инспектори попълват и анкетна карта на български и английски. В нея се отбелязват трите имена, откъде идва пътникът, постоянния му адрес, телефона, на кой адрес ще отседне и за колко време ще пребивава, както и данните на личния му лекар. „Три секунди отнема измерването, прави се в определеното помещение. Трябва да е вътре, а не отвън на плаца, защото измервателното устройство, а и тялото на пътника трябва да се климатизират.“, обясниха инспекторите от РЗИ.

    Към специализираното наблюдение пътниците се насочват от Граничните полицаи. Епидемиолозите са дали указания на служителите на гранична полиция да им пренасочват и пътници от Истанбул, въпреки че в Турция няма регистриран случай на коронавирус, понеже истанбулското летище е огромно и през него преминават пътници от целия свят, включително и от засегнатите от вируса райони.

    „Основно пътниците, които проверяваме, идват от Турция. С тези, с които сме контактували до момента казват, че са запознати с коронавируса.“, обясни д-р Снежана Иванова.

    Тези, които идват от рисковите зони и остават в България за 14 дневен срок подлежат на домашна карантина, отбеляза още тя.

    Засега се работи с два контактни термометъра по границата, но скоро ще има още такива. Освен това, ще има и командировани здравни лица от общинските болници, които също ще дават дежурства.

    При ситуация, когато здравните инспектори имат съмнение за носител на вируса и засекат симптоматика, през центъра за Спешна помощ, този пътник ще се извозва и пренасочва към инфекциозното отделение на МБАЛ-Хасково.

    До момента няма засечен случай на границата с Турция. „В готовност сме да реагираме.“, отбеляза д-р Снежана Иванова. Според нейните наблюдения хората, проверени до момента, реагират нормално на ситуацията и с разбиране.

    Сутринта е имало случай, при който е измерена по-висока температура на момиче. Оказало се обаче, че става въпрос за настинка, понеже останалите симптоми, характерни за коронавируса не са били на лице.

    Нямаше пътници, които са минали през здравния пункт, от определените като рискови зони до късния следобед днес.

    Като професионалист с дългогодишен опит в сферата на заразните болести д-р Иванова съветва да не се изпада в паника и да се следват указанията на властите.

    „Естествено, че ситуацията не е спокойна за целия свят. Но паниката е лош съветник. Необходимо е, ако ние, като пътници се завръщаме от рисковите райони, указанията, които ни се дават от общопрактикуващите лекари, от медицинските специалисти, с които първи ще имаме контакт-по телефона или на място, да бъдат спазени. А това са: домашна карантина, наблюдение, термометриране в продължение на 14 дни, ограничаване на контактите. Ако се връщаме от съмнителни райони е добре и да се храним също с отделни прибори, да не използваме общи прибори и в банята. Всичко това е в интерес на близките ни и на общественото здраве.“

    Сред термометрираните в ранния следобед днес бяха и пътници от автобус по линията от Истанбул за Сърбия. Проверените с безконтактния термометър от д-р Снежана Иванова бяха с телесна температура в нормите.

    Сред пътниците, на които беше измерена температурата бе и Индира Момкович от Нови пазар. „Не се притеснявам от наложените мерки и разбирам, че са нужни. Измериха ми температура и сега поне знам, че нищо ми няма“, посочи сръбкинята.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ко
      Ковит 19
      18 0
      17:11, 25 фев 2020
      Над 20 дни инкубационен период. Ако не им изследват кръвта на място там няма как да се открие кой е преносител на заразата.
    • 2
      Бо
      Боко
      7 -2
      17:45, 25 фев 2020
      Страната вече пламва.
    • 3
      Ах
      Аха
      14 -1
      18:50, 25 фев 2020
      И ся какво вместо да се водят в Свиленград в болница, хората със съмнения за носители на зараза ще се водят до Хаскво 🤯 в инфекциозно. Хасково ще пламне на 100%
    • 4
      Wt
      WTF
      8 -1
      18:54, 25 фев 2020
      И на кой граничен пункт по точно ще се спират влизащите от Турция, на кой има Термо камери и необходимите датчици
    • 5
      Пъ
      ПЪЛНА ПАРОДИЯ
      5 -1
      22:26, 25 фев 2020
      Вируса издържа поне 7-8 дни върху твърди повърхности като седалка на автобус или стъкло
      ...... ако някой се изкашля ....
      ...
      Щом в Америка казаха нашите - "Вече не е въпроса ще дойде ли а кога "
      ....
      А една тъпа и цинична италианска мисирка - шефка на лаборатория по микробиология към университета в Милано , пък каза
      "Няма страшно , умрелите са само възрастни хора и хора с други заболявания" :)))
      • Ба
        Бахахах
        0 0
        22:00, 26 фев 2020
        Boomer смешен, отвори книга :)
    Последни новини