От х:

Днес в x:

Кметът на Ардино поднесе венец пред бюст-паметника на Сабахаттин Али

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан поднесе венец пред бюст-паметника на световноизвестния турски писател и поет Сабахаттин Али в двора на Общинския музей

по повод 113-годишнината от рождението му.

На отбелязването присъстваха още председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, зам.-кметът Неджми Мюмюнходжов, служители от общинската администрация, учители, местни творци, общественици, граждани.
„Припознахме Сабахаттин Али като наш роден брат, близък на сърцата ни талантлив творец-хуманист. Днес в навечерието на рождената му дата сме тук – това сам по себе си говори повече от всички възможни и най-прекрасни слова! Духовната енергия, която влагаме в този наш акт е много по-важна и по-силна от всички красиви изрази и думи“, казав словото си зам.-председателят на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Ардино.

Сабахаттин Али е роден на 25 февруари 1907 год. в Ардино (тогава Егридере). Романите му са популярни и в България. Книгите му с разкази и стихове са преведени на над 30 езика. Творбите му го нареждат сред имената на най-големите писатели-хуманисти и демократи на Балканите и в света. През 1948 година е убит на път за България край Къркларели (Лозенград).

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Лу
    Луи Арагон
    0 0
    09:27, 25 фев 2020
    Велик писател. Непременно прочетете книгата "Стъкления дворец". По повод политическото му убийство големия френски писател Луи Арагон казва : " Убиха турския Горки".
Последни новини