От х:

Днес в x:

Путин свика Съвета за сигурност преди да разговаря с Ердоган за Сирия

Руският президент Владимир Путин свика Съвета за сигурност, преди да се обади на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви представителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Според говорителя на руския лидер на срещата е проведен подробен разговор за ситуацията около Идлиб в контекста на планирания телефонен разговор между президентите на Русия и Турция днес.

Преди това Песков оцени заплахата от военен сблъсък между Русия и Турция в сирийския Идлиб. Говорителят на руския президент отбеляза, че не би искал да говори за най-лошите сценарии.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара ще действа в сирийската провинция Идлиб, в зависимост от резултата от разговора с руския лидер Владимир Путин. За 21 февруари от 18:00 часа е насрочен телефонен разговор между държавните глави за съдбата на Идлиб, заяви Ердоган и говорителят на руския президент Дмитрий Песков. 

"Това, което се случва в Идлиб, може да се охарактеризира с думата "война". Ние вече започнахме там свои действия", отбеляза Ердоган, цитиран от руски медии. Турските сили няма да напуснат позициите си, докато продължава насилието от страна на режима, каза още Ердоган. Освен това той заяви, че френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел са предложили на Путин четиристранната среща за Сирия да се проведе в Истанбул на 5 март.

На 20 февруари бойци с подкрепата на турската армия започнаха атака в района на идлибското село Найраб. Сирийската армия, благодарение на действията на руската авиация, спря настъплението им. Бе съобщено за смъртта на двама турски войници, Анкара обеща да отмъсти за тяхната смърт.

Сирийската армия след настъплението през януари-февруари окупира почти половината от зоната на деескалация на Идлиб. Турският президент заплаши, че ще започне военна операция, ако сирийските войски не бъдат изтеглени. Русия се изказа в полза на разрешаването на ситуацията чрез преговори, но засега страните не са се споразумели.

По-рано днес бе съобщено, че Путин е имал тристранен телефонен разговор с Макрон и Меркел за ситуацията в Идлиб и те са изразили готовност да организират четиристранна среща с Ердоган.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини