От х:

Днес в x:

5 километра за 20 дни. Докъде стигна тръбата за Перник

Строежът на тръбата, която трябва да доведе до Перник вода от София не върви според първоначалните предвиждания на властите, установи Свободна Европа.

Към 20 февруари, или 20 дни след началото на строителството, са положени 5 от общо 13,5 км. от водопровода между Мало Бучино и Перник, а за още 6 км. е направен изкоп. Работата по изграждането на резервоар и помпена станция е започнала, като досега е направен изкоп и е положен бетон, са отговорини от областната администрация на Перник, която е възложител на обществената поръчка за изграждането на водопровода, на въпроси на Свободна Европа.

Извън числата картината е следната. От крайните части на квартал "Мошино" до село Големо Бучино е положена тръба. Успоредно на пътя от Големо Бучино към Мало Бучино тече разкопаване за втория, по-дълъг участък. Между двете населени места пътят е затворен от багери, пазени от частна охрана, а ако искате да отидете от едното в другото трябва да обиколите през Перник и магистрала "Люлин".

От отговорите на областната управа става ясно също, че срокът, в който трябва да завърши строителството е два месеца, считано от 6 февруари. Това значи, че цялата инфраструктура трябва да бъде готова до 6 април - почти месец след крайния срок, посочен публично от представители на правителството.

„Реализирането на дейностите, независимо от кризисната ситуация, е съпроводено и с набавянето на огромна по обем документация. Всичко това е продиктувано от изискванията на действащото ни законодателство“, посочват от областната администрация, като допълват: „Планираното приключване на строителството на водопровода е да бъде завършено преди изтичането на този срок.“

През януари министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че вода към миньорския град ще потече максимум 45 дни след започване на строителството. На 1 февруари, при първата копка за тръбата, той каза, че графикът предвижда, че "между 23 дена и 25 дена ще е поръчката".

Колкото до това дали се работи денонощно, каквато заявка дадоха от правителството, областната администрация на Перник не дава отговор. Не посочва и колко общо работници и на колко смени работят те. Знае се само, че от „Монтажи“ работят 60 души.

На въпрос дали има възможност нивото на „Студена“ да се вдигне достатъчно преди приключването на строителството и новият водопровод така и да не влезе в експлоатация, от областната администрация отговарят, че е необходимо още много време, за да се напълни водоемът достатъчно.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
06 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
06 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
06 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
06 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
06 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
06 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
06 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
06 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
06 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
06 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
06 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
06 апр 2020
Последни новини