От х:

Днес в x:

Макрон и Меркел готови да проведат среща с Путин и Ердоган за Сирия

Владимир Путин, Еманюел Макрон и Ангела Меркел са провели тристранен телефонен разговор, в който са обсъдили ситуацията в Сирия и Либия.

Путин е отбелязал необходимостта от неутрализиране на терористичната заплаха, спазвайки принципите на суверенитет и териториална цялост на Сирия.

От своя страна Макрон и Меркел са обявили готовността си да допринесат за намаляване на напрежението в Идлиб. Страните са подчертали важността на предотвратяването на хуманитарните последици за цивилното население.

Френският президент и германският канцлер са заявили, че са готови да проведат съвместна среща с Путин и турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, за да обсъдят влошаването на ситуацията в Сирия.

По време на разговора лидерите на трите държави също подкрепиха спазването на примирието в Либия и възобновяването на диалога в съответствие с решенията на Берлинската конференция.

Ситуацията в Идлиб ескалира след началото на сирийската офанзива в Идлиб в края на януари. В началото на февруари Анкара съобщи за смъртта на няколко турски войски вследствие действията на Дамаск.

Турция поиска прекратяване на настъплението. От своя страна руските и сирийските власти отбелязаха, че правителствените войски действат за очистване на Идлиб от терористи.

По-рано днес бойци, подкрепени от турската артилерия, се опитаха да пробият отбранителните сили на сирийската армия. По искане на Дамаск руски Су-24 излетя и удари терористите, което позволи да отблъсне атаката. Москва изрази своята загриженост, че Анкара подкрепя бойците. Руското външното министерство обвини турските власти, че са нарушили споразумението за разграничаване на терористите и опозицията. Това е пореден сблъсък на руски и турски военни сили в Идлиб.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини