От х:

Днес в x:

Мюсюлманин оглави тракийско дружество, избраха д-р Розалин Хаджиев за председател в Златоград

Мюсюлманин оглави за първи път тракийското дружество „Дельо войвода” в Златоград. Изборът му е без прецедент в историята на тракийските дружества. Това стана на отчетно- изборно събрание на тракийското дружество,,Дельо войвода " , което си партнира с   кърджалийското „Димитър Маджаров” в рамките на Съюза на тракийските дружества с председател инж.Яни Янев. Гост  на събранието от Кърджали  бе историкът и председател на НЧ „Тракия 2008” Йордан  Митев. Беше изнесен доклад от досегашния председател Марин Чингаров . Водеща беще  Елена Симеонова.  Приветствие поднесе Йордан Митев. Досегашният председател Марин Чингаров бе избран за почетен ръководител. На събранието бе предложен за нов председател за първи път мюсюлманин-ветеринарния лекар Розалин Хаджиев. Д- р Хаджиев е известен със своите занимания в сферата на краезнанието.

В своето изказване новоизбрания председател Розалин Хаджиев изтъкна , че приема избирането си като признание за всички златоградчани, независимо от религиозната им принадлежност.

  Тракийци се установяват в Златоград след двете национални катастрофи през 1913 и 1919 г. 18 семейства намират прием в Златоград. Много от тях идват от селата Габрово и Йеникьой, Ксантийско. Те са посрещнати радушно от местното население.

  Тракийските бежанци получават известно обезщетение от държавата, но заделят средства за построяването на училище в Златоград.

Тракийското дружество ще продължи да работи за опазване на културно-историческото наследство и патриотичното възпитание на младите златоградчани, подчерта пред Кърджали бг вести д-р Розалин Хаджиев.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тр
    Тракиец
    1 0
    15:31, 21 фев 2020
    В България има един легитимен Съюз на тракийските дружества в България, чието седалище е София. Всичко друго са измишльотини на хора с нереализирани амбиции!
Последни новини