От х:

Днес в x:

Откриха гробницата на Нефертити?

Изображение 1 от 2

    Серия скрити камери в 3 400-годишната гробница на Тутанкамон в Долината на царете в Египет може да са мястото за вечен покой на мистериозната кралица Нефертити.

    Известната жена фараон, управлявала Египет от 1353 до 1336 г. пр.н.е е била майка или мащеха на Тутанкамон, а египтолозите вярват, че е положена в Долината на царете, но гробницата ѝ така и не е открита.

    Екип археолози, оглавявани от Египетския министър на антиките Махмуд Елдамати, използвал проникващ в земята радар, за разкриване на скритите тайни на дневната гробница.

    Изследването открило коридори на няколко фута от погребалната камера на Тутанкамон, които водели до по-голямо помещение с ширина 10 метра и височина близо 2 метра.

    Голямото помещение било намерено в основата, на няколко метра на изток, на същата дълбочина като погребалната камера на Тутанкамон. Египтолози вярвят, че това може да е липсващата гробница на Нефертити.

    Според някои египтолози, преди управлението на Тутанкамон през 14 век пр.н.е, фараон е била Нефертити, но гробницата и така и не е намерена. Експерти вярват, че заради огромното й влияние и културно значение в древен Египет, гробницата ѝ най-вероятно се намира в Долината на царете.

    Учените все още не знаят дали новооткритото помещение е свързано с гробницата на Тутанкамон, но фактът че е разположено перпендикулярно на основното помещение, предполага точно това.

    Екипът проучвал теорията, че гробницата на Тутанкамон е необичайно малка за подобен владетел, затова сигурно съдържа скрити погребални камери.

    Гробницата на Тутанкамон бе открита през 1922 от британския археолог Хауърд Картър. Теориите около нея и връзката и с енигматичната Нефертити продължават през последните 98 години.

    Източник: dailymail.co.uk

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини