От х:

Днес в x:

30 °C

Кметовете ще събират документите за регистрация на свиневъдни обекти на всеки 2 седмици

Изображение 1 от 3

  Кметовете на населените места ще събират документите за регистрация на свиневъдните обекти по места на всеки две седмици. Процедурата ще бъде много опростена оттук насетне, а идеята е да се засили контролът в стопанствата от т.нар. тип „заден двор“ с цел ограничаване разпространението на Африканска чума по свинете. Хасковска област продължава да бъде единствената незасегната от заразата в страната. Това беше отчетено по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия, който е под ръководството на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

  30 огнища на чума по дивите свине има към момента в страната. Част от тях са в съседни на Хасковска област региони-Стара Загора, Сливен и Ямбол, посочи д-р Георги Илиев от Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково.

  По повод процедурата по регистрация на свиневъдните обекти, той припомни, че в личните стопанства ще могат да се отглеждат до 3 свине за угояване. На 15 дни кметовете на населени места ще събират заявленията от стопаните, които ще отглеждат свинете си в т.нар. „заден двор“ за регистрация на обектите. Управниците на населените места ще имат задачата да предават документацията-заявление с декларация, които ще попълват стопаните, в Областната дирекция по безопасност на храните. Там ще се сформира комисия, която на място по заявката ще проверява дали са спазени изисквания за биосигурност. След одобряване на съответния животновъден обекта, следващата крачка е изпращане на преписката в Центъра за оценка на риска в МЗ, където в зависимост от епизоотичната обстановка ще бъде давано становище за населване на животновъдния обект. Това обаче може да стане с прасета, които са с ушни марки от вече регистрирани животновъдни обекти, уточни д-р Илиев.

  Част от мерките за справянето с разпространението на болестта засягат горските обекти, тъй като дивите свине са основен резервоар за съхранение и разпространение на вируса на Африканската чума.

  Затова в момента се определят местата в горите, които се ползват за отдих. На тези места ще бъдат сложени кошове за боклук. Сметта от тях ще се събира и депонира на точно определени пунктове. Освен това, в горите ще бъдат поставени табели на пет езика, които ще информират за опасността от разпространение на африканската чума, посочи директорът на ТП "Държавно горско стопанство" - Хасково инж. Любомир Илиев.

  Секачи, билкари и гъбари също ще бъдат информирани как да изпълняват мерките срещу разпространението на заразата. Ще бъдат определени и места за дезинфекция и тези, които напускат горските територии. Те ще трябва да извършват обеззаразяване на автомобилите, дрехите и обувките си, за да не се допусне разпространяване на болестта от горски територии към населените места, посочи още Илиев.

  Индивидуалният лов на диви прасета продължава, но на 16-ти февруари приключи срокът за групов лов, който беше удължаван от Министерството на земеделието на два пъти.

  На територията на Държавно горско стопанство през 2019 година са отстреляни 254 диви прасета, а от началото на тази година до сега-37.

  Горско стопанство Хасково е събрало от началото на годината 37 проби от диви прасета за Африканска чума. Няма нито една положителна.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Хи
   Хитлер
   3 0
   18:01, 18 фев 2020
   Свинско ще ядете само от новия голям брат.
   • Специалистката по венерически болести по животните
    от Областната управа била наредила

  Хороскоп за 10.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
  10 юли 2020
  Последни новини