От х:

Днес в x:

Премиерът: Докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането в чакалнята на еврозоната

„Искам да им кажа, че докато няма абсолютен консенсус, увереност по темата за еврозоната, няма да насилваме влизането ни в чакалнята. Щом има притеснения“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на отбелязването на 30-ата годишнина на КНСБ, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов посочи, че няма държава, приела евро, да е по-зле или да е станала по-зле.

„В същото време обаче българският народ поради една, втора или трета причина, има притеснения. Притеснението е да не се вдигнат цените. Имаме ли право ние, с моите коалиционни партньори, да заложим, без да е убеден целият народ, че това е правилно, кратки срокове? Аз съм убеден, че е правилно. Но хората се страхуват“, поясни министър-председателят.

По думите му докато няма абсолютен консенсус и увереност, няма да се засилват нещата в тази посока, но според него това не означава да се откажем от влизането в чакалнята на еврозоната. Премиерът бе категоричен, че компетентните институции трябва максимално да обясняват и говорят по темата.

„Чак когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък“, поясни министър-председателят.

Премиерът Борисов заяви, че ще бъде създаден Зелен съвет, в който ще бъдат поканени представители на президентството, синдикатите, опозицията, работодателите. Целта на съвета е да се постигне консенсус по темата за Зелената сделка, която въвежда климатична неутралност в ЕС до 2050 г.

„Неутралност на езика на синдикатите означава нулеви емисии – тоест да затворим централите. Да, няма в тази сделка срок, тук е ролята ни като държава да кажем, че минимум 10-15 години трябва да има преходен период“, подчерта още Борисов.

Никоя партия, никой сам не може да направи една държавата да има 3-4 % ръст на БВП, само заедно можем с мощността на всички хора с повишена квалификация и с работа, посочи още министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът отбеляза добрите икономически показатели на страната ни и добави, че през следващите години можем да достигнем 4-5 % ръст на БВП, защото вече имаме много високотехнологични предприятия.

Бойко Борисов изтъкна, че е постигнато двойно увеличение на учителските заплати, близо 1 милиард лева има за образователна инфраструктура, и че продължават строежите по магистралите „Хемус“, „Европа“, „Струма“.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    2 0
    08:14, 19 фев 2020
    Мишокът пак се изплаши.
Последни новини