От х:

Днес в x:

Планетата Х: 90 години от откриването на Плутон

Във вторник, 18 февруари, се навършват 90 години от откриването на Плутон, далечен и мистериозен свят, който поразително се различава от всички останали планети на Слънчевата система.

Той се върти почти легнал на една страна, Слънцето там изгрява от запад и залязва на изток, а орбитата на ледената планета е разтегната толкова много, че ту се оказва в дълбините на космоса (50 пъти по-далеч от Земята), ту се приближава към Уран. Но една обиколка по тази луда орбита отнема 248,1 земни години. Плутон се завърта около оста си за 6,39 земни дни.

Откривател на Плутон е младият астроном Клайд Томбо, когато е едва на 24 години. Но съществуването на мистериозната планета X е било предвидено още през 1916 г. от американски дипломат, ориенталист и математик Пърсивал Лоуъл. Лоуел не доживява до откриването на планетата джудже, но името ѝ не случайно започва с инициалите му.

Ледено сърце
Плутон, официално лишен от статут на планета през 2006 г., не може да бъде наречен голямо небесно тяло. Диаметърът му е един и половина пъти по-малък от Луната и е 5,5 пъти по-лек, а цялата повърхност на планетата джудже е малко по-голяма от площта на Русия.
Гравитацията там е толкова слаба, че би трябвало да закачат баскетболния кош на височина около 45 метра и все пак бихте могли да скочите до него, ако някой реши да играе баскетбол на Плутон.

Да се ​​опиташ да го видиш от Земята с просто око е като да се опиташ да разгледаш орех от разстояние 50 км.

Освен това водата на Плутон над три пъти повече, отколкото във всички океани на Земята. Огромният ледник, покриващ почти една четвърт от повърхността на планетата, наподобява форма на сърце.

Най-добре Плутон се вижда на снимка, направена през 2015 г. от апарата New Horizons на НАСА - единственият космически кораб, който някога се е приближавал до планетата. Той  е изстрелян през 2006 г. и достига ледената планета за девет години, преодолявайки 3 милиарда км. През това време били открити още два спътника на Плутон в допълнение към вече известните три, и незнанието за тяхното наличие почти изложило мисията на риск. Но тази мисия успява и благодарение на камерите, инструменти за радионаблюдение и спектрография събира данни за цялостната геология, повърхностен състав и атмосфера на Плутон, Харон и двата новооткрити спътника. New Horizons продължава, като се планира посещението на обекти в пояса на Кайпер през 2022 г. На борда на кораба има урна с част от пепелта на откривателя на Плутон Клайд Томбо.

Името на планетата е дадено от 11-годишната Венис Бърни от Оксфорд. Тя предложила да я кръстят в чест на древния римски бог Плутон, владетел на подземния свят, заради нейното отдалечено местоположение и почти пълна тъмнина. Дядото на момичето написал писмо до обсерваторията, както и хиляди други хора от цял ​​свят, които предлагали да се даде на планетата името Зевс, Атланта, Персефона, Прометей и др. Астрономите харесали не само аналогията на оксфордската ученичка, но и че първите букви на името съвпаднат с инициалите на Пърсивал Лоуел.

За награда момичето получило 5 паунда, при сегашния курс почти 300 долара.

Осма или девета планета?
Повечето от планетите в нашата Слънчева система се въртят по почти кръгла орбита, въпреки че звездата не винаги е в центъра на този кръг,  и в една и съща равнина.

Но не и Плутон. Орбитата на леденото джудже е удължена, така че понякога той еи на 7,3 милиарда км от Слънцето, а понякога се приближава на 4,4 милиарда километра и е по-близо от Нептун. Последният път това се е случло сравнително наскоро - от 1979 до 1999 г. Плутон бил осмата планета на Слънчевата система, а Нептун - деветата.

После те отново си разменили места и следващия път Плутон ще бъде по-близо до Слънцето е на 5 април 2231 г.

Коментари в сайта

Последни новини