От х:

Днес в x:

Маслото от авокадо е полезно за сърцето и очите

За разлика от повечето плодове, авокадото е богато на здравословни мазнини и често се използва за производство на масло. Маслото от авокадо бива рафинирано и нерафинирано, като последното е студено пресовано и има запазен естествен цвят и аромат. Рафинираното се извлича с помощта на топлина, обикновено се избелва и е по-малко ароматно.

Маслото от авокадо е полезно за здравето на сърцето заради съдържанието му на антиоксиданти и здравословни мазнини. Почти 70% от него се състои от здравословна за сърцето олеинова киселина. 12% е съдържанието на наситени мазнини, а около 13% са полиненаситените мазнини.

В няколко клинични проучвания се установява, че маслото от авокадо има благоприятно влияние върху нивата на холестерола в кръвта, тъй като повишава „добрия“ HDL холестерол. Също така то може да понижи нивата на триглицеридите в кръвта и „лошия“ LDL холестерол, както и да понижи кръвното налягане.

Маслото от авокадо също е сравнително добър източник на лутеин, каротеноид, който естествено се намира в очите. Той действа като антиоксидант, който подобрява здравето на очите. Приемът на лутеин може да намали риска от катаракта и макулна дегенерация, които са често срещани очни заболявания, свързани с възрастта. Тъй като тялото не произвежда лутеин самостоятелно, той трябва да се набавя чрез диетата.
Консумацията на масло от авокадо може да намали и симптомите на артрит. То представлява заболяване, което включва болезнени възпалителни процеси в ставите. То е много често срещано и засяга хора по целия свят. Остеоартрит е най-честата форма на артрит и се свързва с разпад на хрущяла в ставите. Многобройни проучвания са открили, че авокадовото масло намалява болката и сковаността при остеоартрит.
Авокадовото масло също помага за предотвратяване на пародонтоза - заболяване на венците, включващо симптоми като червени и кървящи венци, лош дъх и разрушаване на тъканите и костите около зъбите. Тъй като авокадовото масло е известен антиоксидант, то може да намали възпаленията и да предотврати загубата на зъби.
Мастните киселини в маслото от авокадо са полезни още за кожата. В проучване, включващо 13 пациенти, се съобщава, че крем, съдържащ масло от авокадо и витамин В12, подобрява симптомите на псориазис след 12 седмици лечение. Маслото от авокадо също ускорява зарастването на раните при локално нанасяне.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини