От х:

Днес в x:

Макрон на екологичен тур на Монблан

Френският президент Еманюел Макрон посети ледника Мер де Глас в четвъртък (13 февруари),  който бързо изчезва заради климатичните промени.

Алпийският ледник над град Шамони е загубил през 20 век средно 50 метра от дебелината си.

Изследвания на глациолози, публикувани през 2019 г., показват, че при 3 градуса Целзий глобално затопляне, 80% от ледника ще бъдат загубени до края на 21 век.

Макрон и министърът на околната среда Елизабет Бор, заедно с местни депутати, бяха разведени и информирани от глациолога Люк Моро.

По-късно френският президент ще произнесе реч, за да отбележи откриването на френския офис за биологично разнообразие, след което ще бъде на обяд с водачи и местни депутати.

Всяка година на Монблан се качват 20 000 души.

Планинският поход до Монблан на Еманюел Макрон предизвика остри критики, включително сред еколозите. По време на посещението той трябва да обяви мерки за защита на Монблан. Опозицията и природозащитниците го упрекват, че прави кампания преди изборите и иска да скрие спорната екологична ефективност на изпълнителната власт.

"В същото време се разрешава изграждането на нов проект за магистрала между Тонон ле Бен и Женевското езеро, където има нужда от развитие на железопътната линия. Борбата с изменението на климата не е само указ за Монблан. Ето, това наистина е подигравка със света", казва Жулиен Байо, който смята, че Еманюел Макрон прави "зелено миене" преди общинските избори.

Същите критики формулира непокорния депутат Франсоа Руфин, който по Европа 1 каза, че държавния глава се изкачва на "върха на боклука". Депутатът на Сома говори за проблема с движението по пътищата в региона и каза, че "отговорността на президента на републиката е да предприеме малко по-структурни мерки от туризма на Монблан".

Във Franceinfo шефът на EELV Жулиен Байо посочи форма на двойно говорене от страна на държавния глава. "Очевидно трябва да защитим Монблан и да приемем указ за регулиране на притока на туристи", казва той, описвайки мълчанието на президента за положението в долината Шамони и долината на Арва.

Друга критика към държавния глава е зелената светлина, дадена от Европейския парламент на споразумение за свободна търговия с Виетнам, подкрепено от групата на евродепутатите от неговата партия. Лейла Шаиби, евродепутат от LFI, заяви, че евродепутатите макронисти в Европейския парламент са гласували за "изкопаеми и газови проекти". Това "противоречи на резолюциите, приети от Европейския парламент през последните месеци относно климата и Европейската Зелена сделка", според зелената избраничка Мари Тусо, цитирана от Release.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини