От х:

Днес в x:

Проверка в тецовете на Ковачки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров извършване на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС).

Проверката ще  бъде извършена в ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник", съобщават от прокуратурата.

Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации.

Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник" по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност. 

На 18 януари стана ясно, че министърът на околната среда Емил Димитров отива на съд с ТЕЦ "Бобов дол". Проверка в ТЕЦ "Бобов дол" установи, че отпадъци са горени без разрешително.

Преди това прокурори и следователи влязоха в централата. Повод за посещението е разследването на прокуратурата за престъпления против народното здраве и околната среда.

Припомняме още, че след подаден сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на четири топлоелектрически централи - ТЕЦ "Република" в Перник, ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация - Сливен" и ТЕЦ "Брикел".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини