От х:

Днес в x:

9 °C

Започва разяснителна кампания за отглеждане и регистрация на кучета, правят 20 къщички

Изображение 1 от 3

  От днес стартира разяснителната кампания на община Хасково и Сдружение "Зоодоброволци Хасково" за отглеждане и регистрация на домашните кучета, съобщиха от местната администрация. За тази цел ще бъдат разпространени 1000 брошури, които да напомнят на стопаните на кучета за техните задължения към любимците им. Това е поредна стъпка за овладяване на популацията от бездомни кучета в Хасково. Работната група, която работи по проблема, в няколко поредни срещи предприе мерки в тази насока. Една от тях е промяна в Наредбата за придобиване, притежание и отглеждане на кучета на територията на община Хасково.

  Освен това община Хасково вече е поръчала да бъдат изработени 20 къщички за кучета, които ще бъдат поставени в общинските бази. Там ще бъдат приютени бездомни кучета, които ще бъдат обгрижвани и ще станат естествени пазачи на общинските предприятия. Къщичките се изработват от учениците от ПГДС “Цар Иван Асен II“.

  В съобщението, което от днес Зоодоброволците и община Хасково разпространяват, са описани конкретните стъпки, които всеки стопанин на куче е длъжен да предприеме. В текста се казва:

  Уважаеми съграждани,

  Община Хасково Ви напомня, че съгласно чл.5а от Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на община Хасково, собствениците на кучета са длъжни да ги регистрират в 3-месечен срок от датата на придобиването им.

  Регистрацията се извършва в общинска администрация Хасково, Център за административно обслужване. Стопанинът попълва Декларация за регистрация, съгласно чл.117 от Закона за местните данъци и такси.

  Годишната такса е 10 лева.

  При регистрацията собственикът на кучето предоставя следните документи: заверен ветеринарномедицински паспорт, номер на микрочип, документ от компетентен орган, удостоверяващ обстоятелството за освобождаване от такса, ако притежава такъв.

  Безплатна регистрация се прави на кучета, чиито собственици имат признат статут на лица с увреждания; на служебни кучета; на кучета, чиито стопани са предоставили доброволно своите кучета за кастрация; на кучета, използвани за опитни цели; на кучета, използвани от БЧК; на кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни и се отглеждат в регистриран животновъден обект. 

  При неспазване на разпоредбите, се налагат санкции, съгласно Наредбата.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (14)

  • 1
   До
   ДОН БИДОН
   57 -16
   12:38, 13 фев 2020
   Да ви е*а м****а на цялата община....корумпирана...незаконна....избрана с купени гласове...барабар с кмета!!!По-10 чокара за вас!!!
  • 2
   Ку
   Кучето
   58 -34
   13:11, 13 фев 2020
   Има някакви си "зоодоброволци" които сами са се провъзгласили за някакви си за защитници, а всъщност са няколко човека амбицирани да усвояват дарения. Тези индивиди не са подкрепяни от обществото и те не могат да играят каквато и да е роля в политиката на общината, камо ли някой да се съветва с тях. Въпросните само усложняват ситуацията с кучетата със своята неадекватност. Подобни проблеми се решават с промяна в закона за защита на животните, отмяна на приютите и въвеждане на евтаназия за всяко бездомно куче.
   • Ha
    Haha
    28 -37
    13:45, 13 фев 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • До
    Доброволец
    1 -3
    12:55, 15 фев 2020
    Ти също ще бъдеш без домен. Моля те не искай помощ и дарения за болните ти роднини, деца и внуци. Надявам се ще прояви малко гордост. И не се надявай на избавление с евтаназия. Краят ще бъде много, много дълъг......
  • 3
   Фа
   Фарук
   36 -8
   13:27, 13 фев 2020
   Крадците продължават дейността си която е заръка свише.
  • 4
   Км
   Кмета Станчо Кучкаря
   24 -7
   13:51, 13 фев 2020
   Пийте една "вода" от чучура на Банкянския Ага
  • 5
   Па
   пак пари нахалост нейде
   18 -11
   16:01, 13 фев 2020
   Колко пари ще струват тия кашони наречени къщички? Къщичка значи малко от малко пригодено жилище за преспиване против дъжд, вятър и студ. Какъв е тоя огромен очепен отвор отпред, който би следвало да е врата?! Някой мразещ кучета се упражнявал в правене на къщички.
  • 6
   Ку
   кумчо
   14 -13
   17:35, 13 фев 2020
   Ей, все недоволни с вирнати пишлета ! Каквото и да се направи все е лошо!Ами включете се и вие, дайте някоя идея, свършете нещо полезно, направете една показна къщичка за кучета и спокойно си пийте ракийката до благоверната си съпруга!
  • 7
   Ле
   Лея
   14 -14
   18:13, 13 фев 2020
   Прекрасна инициатива, браво на хората!Не е много,но все отнякъде трябва да се започне.А на всички, които плюят по всяка новина-хубава или лоша-мисля, че им трябва професионална помощ, тъй като да отричаш очевадно добри начинания, значи нещо хич,ама хич не им е наред!!!
  • 8
   Държава в която се грижат повече за кучетата от колкото за хората,пиши я бегала!
  • 9
   Дд
   Дд
   19 -6
   21:13, 13 фев 2020
   Опитват се да намалят бездомните кучета ,това е много добър вариянт да ги оставят за пазачи на предприятия.Поне няма да са по улиците и да нападат хората,когато са гладни.Все от някъде трябва да се започне,а това е много добра идея
  • 10
   Г-
   Г-н Михайлов
   21 -9
   22:18, 13 фев 2020
   Ей това може да го измисли само един малоумен гербераст- избран от републиканците за онбашия,т.е. кмет! На домашните любимци,както си му е реда- паспорти,микрочипове,ваксинационна книжка,намордник. А уличните мастии си лежат пред Общината и няма кой да изчисти Каунево от тях. Да ви е.......ба и управата и общината и съветниците. Те това в нашето село го наричат гьотверени!
  • 11
   За
   запознат
   6 -1
   01:48, 16 фев 2020
   Като ви познавам всичките доброволци, плаче ми се!Защо не си събирате изпражненията на любимците си!Има го в наредбата на общината. Ама няма далавера нали!?Дайте личен пример.За лайна пари не се вземат, ама децата трябва да ги газят.Вземете си ги у вас -мизерници!
  • 12
   Bu
   Bu_ba
   2 -1
   16:33, 16 фев 2020
   До къде я докарахме... Не стига, че си гледаме животинките ,ами трябва и да платим, затова, че ги гледаме! На тия бездомните кучета кой ще им плати?! 1 Ст. Няма да дам за кучето, да видя какво ще стане?

  Хороскоп за 04.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
  04 апр 2020
  Последни новини