От х:

Днес в x:

Брюксел припомни на Борис Джонсън, че няма „австралийски” търговски модел

Европейският съюз ще предложи на Великобритания уникален достъп до единния пазар само ако Лондон се съгласи да спазва стандартите на Общността. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, информират АП и "Гардиън".

Тя отхвърли идеята на премиера на Великобритания Борис Джонсън за сключване на ограничено търговско споразумение с Европейския съюз.

Фон дер Лайен отбеляза, че е изненадана от предложението на Джонсън да се преговаря за сключване на споразумение за свободна търговия в стил Австралия, включващо квоти и мита с ЕС, ако не бъде постигнато всеобхватно споразумение. Тя разкритикува плана на Джонсън в Европейския парламент в Страсбург.

Честно, малко съм изненадана да чуя премиера на Великобритания да говори за австралийски модел. Австралия без съмнение е силен партньор, но Европейският съюз няма търговско споразумение с Австралия. В момента ние търгуваме с правилата на Световната търговска организация. Ако това е изборът на Великобритания, ние сме добре с това, без съмнение. Но реално ние тъкмо се договорихме с Австралия, че трябва да се сложи край на тази ситуация и да работим с тях за търговско споразумение. Ние можем да решим да се договорим за по-малко, но лично аз вярвам, че трябва да бъде по-амбициозно, продължи Фон дер Лайен.

С други думи сегашните търговски отношения между Брюксел и Канбера са неудовлетворителни и Австралия иска вместо тях споразумение за свободна търговия с ЕС.

Според нея 27-те страни членки на ЕС предлагат на Лондон "нещо, което, никога не сме предлагали преди на никого" при условие, че Обединеното кралство гарантира лоялна конкуренция и защита на правата на работниците и стандартите за опазване на околната среда.

"Гардиън" отбелязва, че евродепутатите дебатират проектомандата на Европейската комисия за търговски преговори между Лондон и Брюксел.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини