От х:

Днес в x:

Защо "Паразит" спечели 4 Оскара

Седмият пълнометражен филм на Понг Джун Хо „Паразит” („Parasite / Gisaengchung”) удиви света и заслужено получи „Оскар“ за най-добър филм – това е първата неанглоезична творба, отличена с тази най-желана награда (ако не броим френския филм „Артистът“ на Мишел Азнависиус, реализиран в традициите на нямото кино).

От шестте номинации за „Оскар“ се материализираха още три – за най-добър режисьор, най-добър международен филм и най-добър оригинален сценарий.

В "Паразит" няма екшън, автомобилни преследвания или междугалактически битки. Вместо това режисьорът Понг Джун Хо ви пренася в живота на две корейски семейства, разкривайки два свята - този на бедността и този на лукса.

Семейство Парк е олицетворение на богатството. Семейство Ким – богати на улична хитрост и нищо повече. По прищявка на съдбата тези две семейства се срещат и Ким виждат златна възможност. Предвождани от младия Ги-У, децата на Ким експедитивно се установяват като преподаватели и арт терапевти на Парк.

Скоро между двете семейства се създава симбиотична връзка. Ким предлагат „незаменима“ луксозна услуга, докато Парк осигуряват необходимата финансова издръжка на цялото домакинство. 

Когато паразитиращ натрапник заплашва новопостигнатия комфорт на Ким, възниква жестока задкулисна битка за надмощие, която заплашва да разруши крехката екосистема между Ким и Парк.

Филмът не е типичната социална драма, а по-скоро мрачна, груба комедия. 

„В тази завладяваща комедия корейският майстор на киното преплита напрежението от нахлуването в непознат дом с остра критика на социалното неравенство. Увлечени в играта да познаем кое от двете семейства е по-порочно, едва накрая осъзнаваме, че капитализмът е истинският паразит. Съвсем неочаквано, след финалния обрат оставаме с нежния размисъл за семейната любов, която винаги надделява, и винаги закъснялото прозрение, че дом не може да се купи с пари.“
Изабел Стивънс, Sight & Sound magazine

„Паразит“ е сред най-харесваните и коментирани филми не само в Холивуд, но и в цял свят. Той получи „Златна палма“ в Кан през май 2019, а за последните 14 години неговият автор е представял на най-авторитетния филмов фестивал още три свои творби. „Паразит“ получи „Златен глобус” за чуждоезичен филм, както и две награди БАФТА на Британската киноакадемия – за най-добър чуждоезичен филм и за оригинален сценарий.

Със 178 награди и 186 номинации, „Паразит“ вече е позициониран на 26 място сред най-добрите филми на всички времена в класацията на авторитетния филмов сайт imdb и успя да спечели повече гласове от щатските академици пред творби като „Жокера“ на Тод Филипс, „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, „1917“ на Сам Мендес, „Семейна история“ на Ноа Баумбах, „Джоджо заека“ на Тайка Уайтити, „Малки жени“ на Грета Гъруиг, „Имало едно време… в Холивуд“ на Куентин Тарантино, „Пълно ускорение“ на Джеймс Манголд.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини